MÜSİAD Konya Şubesi Cuma toplantılarında bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ve resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe giren Torba Yasa konusu masaya yatırıldı.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Konya Vergi Dairesi Başkanı Musa Kazım Ünver ve Konya Vergi Dairesi Başkan Yardımcısı Veysel Bostan katılımcılara Torba Yasa içerisinde yer alan 6552 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve 5838 Sayılı Hurda Araçların Trafikten Çekilmesi kanunları ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Toplantıya çok sayıda MÜSİAD Konya Şube üyesi katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Cuma Komisyonu Başkanı Lokman Koyuncuoğlu, “MÜSİAD Konya Şubesi olarak, ülke ve şehrimizin gündeminde hangi konu varsa üyelerimizi o konuyla ilgili bilgilendirmeye yönelik konferanslar düzenliyoruz. Bu hafta da gündemimizi uzun zamandır meşgul eden, herkesin aklına takılan ve sormak istediği soruların olduğu Torba Yasa ile ilgili olarak konunun birinci derecede muhatabı olan Konya Vergi Dairesi Başkanımız ve Başkan Yardımcımızdan ayrıntılı bir şekilde bilgi almak istedik” dedi.

Açılış konuşmasının ardından toplantıya geçildi. İş adamlarının temel paydaşları olduğunu belirterek sözlerine başlayan Konya Vergi Dairesi Başkanı Musa Kazım Ünver, “Konya Vergi Dairesi Başkanlığı olarak öncelikli isteğimiz, Torba Yasa kapsamında vergi borçlarını yapılandırabilecek durumda olan mükelleflerimizin 1 Aralık 2014 tarihine kadar ilgili vergi dairelerine başvuruda bulunarak bu kanundan yararlanmalarıdır. Bu sebeple kanunun muhatabı olabilecek herkesi bilgilendirmeye ve iş dünyamızla istişare etmeye devam ediyoruz. Mükelleflerimiz 6552 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Yasası ile ilgili olarak şahsen, posta yolu ile veya Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden başvuruda bulunabilir ve vergi borçlarını taksitler halinde ödeyebilirler. 5838 sayılı Hurda Araçların Trafikten Çekilmesi Yasası ile ilgili olarak da 1990 ve daha eski modelli araçları olan muhatapların ilgili mercilere hurda müracaatında bulunmaları durumunda ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları ve idari para cezaları da silinecek. Konya Vergi Dairesi olarak bu yasanın getirdiği avantajlardan yararlanabilecek durumda olsun ya da olmasın, ileride olumsuz bir durumla karşılaşmamaları için tüm vatandaşlarımızı E-Devlet kapısı üzerinden veya vergi dairelerinin internet siteleri üzerinden vergi borçlarının olup olmadığına dair sorgulama yapmaları konusunda uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

“BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI İÇİN 3 TEMEL ŞART”

Konya Vergi Dairesi Başkan Yardımcısı Veysel Bostan da 6552 ve 5838 sayılı kanunlara yönelik olarak sunum eşliğinde yaptığı konuşmasında, “Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen yasa ile devlet çok sayıda vergi borcu alacağı ile ilgili yeni düzenlemeler getirdi. Maliye Bakanlığı, belediyeler ve Su ve Kanalizasyon İdarelerine olan vergi borçları bu kapsamda yer almıştır. Gelir beyanına dayanan Beyanname Vergilerine dair cezalar, gecikme zam ve gecikme faizleri ile usulsüzlük cezaları da bu kapsama dahil edilmiştir. Yine vergi dairelerinin takip ettiği kamu alacakları da yapılandırılabilecek borçlar arasında sayılmıştır. 30 Nisan 2014’ten önce verilen beyannamelere ilişkin çıkan vergilere bir istisna getirilmiş ve 2013 yılına ait gelir vergisi ödemelerinin ikinci taksiti kapsam dışında tutulmuştur. Aynı şekilde 2014 yılına ilişkin olarak 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk edilen motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksiti de yapılandırma dışında tutulmuştur. Yasaya göre borçların yapılandırılması için 3 temel şart var. Bunlardan birincisi 11 Eylül 2014 tarihinden önce kesinleştiği halde ödenmemiş ve ödeme süresinin deva ediyor olmasıdır. İkinci şart, borçların kesinleşmiş olması durumudur Üçüncü şart ise; borçların yasada açıkça belirtilen borç türlerini ve tarih aralıklarını kapsaması durumudur. Borçların ödenmesi peşin olarak yapılabileceği gibi 6, 9, 12 ve 18 eş taksitler halinde de yapılabilecektir. Borçlarını peşin olarak ödeyemeyecek durumda olan mükelleflerimize bizim önerimiz en uzun vadeli ödeme seçeneğini tercih etmeleridir. Bunun sebebi ise uzun vadede ödeme yapmayı tercih eden mükelleflerimizin daha sonra ödeme durumlarında iyileşme söz konusu olduğunda vadeyi kısaltabilmeleri, buna karşılık kısa vadede ödemeyi tercih eden mükelleflerimizin daha sonra bu vadeyi uzatamayacak olmalarıdır. Söz konusu yasa yapılandırılan borçların bir takvim yılı içerisinde en fazla 2 taksitinin zamanında ödenmemesine izin vermektedir. 5838 sayılı kanuna ilişkin olarak da 1990 ve daha eski modeldeki araçlar için hurdaya ayrılması ile ilgili 31 Aralık 2014 tarihine kadar başvuruda bulunan mükelleflerin, bu tarihe kadar tahakkuk edilmiş ve ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ve vergiye ilişkin gecikme zam ve gecikme faizi ile trafik cezaları silinecektir. Torba Yasa kapsamında çıkan bu kanunlardan tüm mükelleflerimizin yararlanmalarını ve 1 Aralık 2014 tarihine kadar ilgili mercilere başvuru yapmalarını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Toplantının ardından MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Koyuncuoğlu, Konya Vergi Dairesi Başkanı Musa Kazım Ünver ve Konya Vergi Dairesi Başkan Yardımcısı Veysel Bostan’a günün anısına hediye takdim etti.