Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Aytekin Şenzeybek’in rehberliğinde gerçekleştirilen “Topluma Hizmet” dersi uygulamaları kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı İşitme Engelliler Eğitim Koordinatörü ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Araştırma Görevlisi Mustafa Başkonak ve NEÜ Engelsiz Yaşam Birimi Sorumlusu İsmet Caydar’ın katılımıyla “Engelli Kardeşlerimize Dini Eğitim” konulu bir panel düzenlendi.

NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş açılış konuşmasında, “Toplumda engelli kardeşlerimizin din eğitimi alanında çeşitli sorunları var. Bu sorunları çözecek olan bizleriz, sizlersiniz. Bu paneldeki konuşmalar ilerde mezun olup göreve başladığınızda size yardımcı olacaktır. Bu anlamda verimli bir panel olacağını düşünüyorum” dedi.

Engelsiz Yaşam Birimi sorumlusu İsmet Cavdar panelde yaptığı konuşmada, engellilerin yaşadığı sıkıntılara değinerek, “Bizlere ve engelli bireye sahip ailelerimize eğitim ve manevi destek noktasında siz ilahiyat öğrencileri büyük önem arz ediyor. Ailelerin genel olarak kendilerine sordukları ‘Allah bana bu çocuğu bir lütuf mu yoksa bir ceza olarak mı verdi?’ sorularına cevap ararken kendilerini teskin etme konusunda sizlere ihtiyaçları var. Eskiden eğitim imkanlarımız kısıtlıydı. Fakat şimdi teknolojinin gelişmesiyle birlikte materyaller arttı ve dini eğitim almamız da buna paralel olarak kolaylaştı. Artık kabartmalı Kuran-ı Kerimler sayesinde birçok arkadaşımız hafız oldu ve çeşitli yerlerde görev almaya başladılar. Sizler birer eğitimci adayı olarak engellilere eğitim noktasında düzenlenen kurslardan faydalanabilirsiniz. Bizlere dini eğitim konusunda destek olabilirsiniz” diyerek Engelsiz Yaşam Birimi’ni ziyaret etmeleri ve destek olmaları için de ricada bulundu.

“DİB TÜRK İŞARET DİLİ VE DİNİ KAVRAMLAR SÖZLÜĞÜ YAYIMLADI”

DİB İşitme Engelliler Eğitim Koordinatörü Araştırma Görevlisi Mustafa Başkonak ise, panelde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, katılımcılar için hazırladığı sunumunda dinimiz açısından engellilerin önemine değindi. Hz. Peygamberimizin Müslümanların güçlenmesi için Mekke’nin önde gelenlerine İslam’ı tebliğ etmeye kendini kaptırdığı bir sırada, görme özürlü sahabi Abdullah b. Ümmi Mektum ile fazla ilgilenememesi üzerine Abese Suresi’nin ilk ayetlerinde Allah Teala’nın, Peygamberini uyardığını ifade etti. Olaydan sonra Hz. Peygamber’in, Abdullah b. Ümmi Mektum’un yanına her gelişinde ona, ‘Ey hakkında Rabbimin beni uyardığı zat merhaba!’ dediğini belirtti.

Braille Alfabesi, Türkçe Parmak Alfabesi, Arap Parmak Alfabesi hakkında bilgiler veren Başkonak; sunumunda, Diyanet İşleri Başkanlığınca İşitme Engelliler için yapılan çalışmalara ve projelere de yer verdi. Projeler kapsamında yapmakta oldukları, İşaret Dili ile İlmihal, İşaret Dili ile Kuran-ı Kerim Meali, İşaret Dili ile Hac ve Umre Rehberi, İşaret Dili ile Tefsir ve Hadis Tercümeleri, Din Görevlilerine İşaret Dili Eğitimi, İşitme Engelli okullarda görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine Kuran-ı Kerim öğretme teknikleriyle alakalı çeşitli eğitimlerin verilmesi gibi çalışmaların altını çizerek, yayımlamış oldukları “Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü”nün Türkiye’nin ilk, dünyanın ise en kapsamlı dini kavramlar sözlüğü olduğunu söyledi. Başkonak, işitme engelliler için ayrıca Amerika, Katar, Suudi Arabistan ve İngiltere ile birlikte ortak bir dil çalışması planlandığını da sözlerine ekledi.