Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) “İleri Hesaplama ve Veri Analizi Laboratuvarı” Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde törenle açıldı.

Törene, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, NEÜ Rektör Yardımcıları, fakülte dekanları ve idarecileri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker açılış konuşmasında, mali değeri yüksek bir laboratuvarın üniversitelerine kazandırılmasında başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yardımı olan tüm Ankara bürokrasisine teşekkür etti. Prof. Dr. Şeker, “Öğretim üyeleri ve lisansüstü öğrencilerin yapacakları çalışmalar ve faaliyetler sayesinde laboratuvar geri dönüşümlerini layıkıyla yaparak Sağlık Bakanlığına ilaveten teşekkür etmiş olacağız” dedi.

NEÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Tor da, bölgesinde ilk olan bir laboratuvara sahip olmanın sevincini ve gururunu yaşadıklarını belirtti.

NEÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Osman Çıbıkdiken ise, laboratuvarın hibe görüşmelerinden kurulumuna kadar işin takipçisi olduklarını belirterek, kendilerine destek veren Rektör Şeker’e ve Sağlık Bakanlığına teşekkür etti ve laboratuvarın teknik özellikleri hakkında bilgi verdi.

LABORATUVAR KONYA’DA TEK

NEÜ’de kurulan laboratuvar sayesinde mühendislik, tıp ve sosyal branşlarında veri analizi ve bilimsel hesaplama çalışmalarının hızlı biçimde yapılması mümkün olabilecek. Konya ve çevresindeki kamu ve özel sektör kuruluşlarının AR-GE ve bilimsel faaliyetlerinde kullanılmak üzere kurulan laboratuvar, açık kaynak kodlu paket programların yanı sıra kullanıcıların kendi geliştirdikleri yüksek performanslı hesaplama gerektiren programları için alt yapı imkânı da sağlayacak. 512 core işlem gücü, 512 GB hafıza ve 48 TB disk alanı teknik özelliklerine sahip laboratuvar, kuruluşu ve altyapısı ile Konya’da bir ilki gerçekleştirdi.

LABORATUVARIN DEĞERİ 2 MİLYON TL

Tamamen açık kaynak kodlu yazılımlarla çalışan laboratuarın, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde yaklaşık 2 milyon TL’lik hibe ile kurulduğu bildirildi.

Konya ve çevresindeki üniversiteler ile sanayinin ihtiyaç duyabileceği hesaplamaların yapılabileceği laboratuvardan faydalanmak isteyen kullanıcılar laboratuvar web sitesine (www.konya.edu.tr/acdal) erişerek başvuru yapabilecek. Kullanıcılar sisteme yapacakları başvuruların ardından istedikleri paketlerin yüklenmesi ve talep ettikleri işlemci, hafıza ve disk alanlarına göre çalışmalarını da yürütebilecek.