Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)’nde, “Kamu Yönetiminde Çağdaş Gelişmeler ve Değişim Yönetimi” konulu bir konferans düzenlendi.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) Emekli Genel Müdürü Prof. Dr. Eyyüp Günay İşbir’in verdiği konferansa, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Dekan Prof. Dr. Abdulkadir Buluş’un selamlama konuşmasının ardından TODAİE Emekli Genel Müdürü Prof. Dr. Eyyüp Günay İşbir, bilgi ve tecrübelerini aktardığı sunumunda; Küreselleşme ile birlikte kamu yönetimi içerisinde çeşitli olguların ortaya çıktığını söyledi. Bu süreci etkileyen faktörlere ve bu olgulara değinerek; Bilgi ekonomisi, ekonomik ilişkiler, ekonomik işbirliği, toplam kalite yönetimi, yönetici ve liderlik arasındaki farklar gibi konularda bilgi ve yorumlarını paylaştı.

Prof. Dr. İşbir, “Kamu yönetimi değişim sürecinde yöneticilerin çağdaş yönetim tekniklerine göre eğitilmeleri ve ülke ihtiyaçlarına cevap verebilen nitelikte insan gücü planlamaları lazım” dedi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının toplumsal, ekonomik yapıdaki gelişme ve değişmelere ayak uydurması gerektiğini vurgulayarak, bu gelişim ve değişim sürecinde yöneticilerin çağdaş yönetim tekniklerine göre eğitilmeleri ve ülke ihtiyaçlarına cevap verebilen nitelikte insan gücü planlaması yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. İşbir, “Özel sektör için yenilik ekonomik bir katma değerdir fakat kamuya bakıldığında, klasik kamu yönetimi ile yeni kamu yönetimi arasında farklar vardır. Klasik kamu yönetimi, yeniliği, mevcut düzene bir tehdit gibi görür ve eski düzenin bozulmasından korkarak gerçekten kamu yönetiminde bir değişime ihtiyaç olup olmadığını düşünür. Yeni kamu yönetimi anlayışı ise vatandaşın memnuniyeti noktasına eğilir ve ekonomik gücü artırmayı amaç edinerek, devletin yürütmüş olduğu hizmetleri daha iyi bir yere taşımak adına yönetimin niteliğini değiştirmeye ve gerçekleştirmeye çabalar. Bunu yaparken de yönetim bilimi, ekonomi, örgüt yönetimi ve işletme yönetimi ile birlikte hareket eder” diye konuştu.

Teorik bilgilerden ziyade gündelik hayattan da örnekler vererek öğrencilerin konuya katılımını sağlayan Prof. Dr. Eyüp Günay İşbir, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularına da cevap verdi. Konferansın sonunda Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, katılımından ötürü Prof. Dr. Eyyüp Günay İşbir’e bir plaket takdim etti.