Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)’nde ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan “Güneş Enerjisi ve Nanoteknoloji” konulu konferans verdi.

Konferansa; NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

TÜRKİYE ENERJİSİNİN %45’İNİ İTHAL EDİYOR

Prof. Dr. Raşit Turan sunumunda Türkiye’nin toplam enerjisinin yüzde 45’ini ithal ettiğini ve toplamda enerjiye 60 milyar civarında para harcadığını bunun da çok ciddi bir rakam olduğuna dikkat çekerek bu rakamın azalmayacağını aksine artacağını ve bu rakamın Türkiye’nin cari açığının çok büyük bir kısmını oluşturduğunu vurguladı.

Ülkemizin enerji açısından merkezi bir konuma sahip olduğunu vurgulayarak herkesin evinde lambaları yandığı ve evleri ısındığı için kimsenin bu durumu pek fark etmediğini ancak bunun garantisinin de olmadığını belirten Prof. Dr. Turan, “ Geçmişte enerji sıkıntısı yaşandı ve bunun üzerine Enerji Bakanlığı kesintilere gitmek zorunda kaldı. Enerji ile ilgili problemleri çözebilirsek ülkemiz ekonomisine, çevreye, dünya barışına, refahına ve huzuruna katkı sağlamış olacağız. Bu sorunların en önemlisi maliyet ve teknik olarak enerji üretimini sürekli hale getirmekle ilgili problemlerdir” dedi.

“DAHA AZ GÜNEŞ GÖREN ALMANYA TÜRKİYE’DEN DAHA FAZLA GÜNEŞTEN FAYDALANIYOR”

Güneş enerjisinden elde edilen elektriğin maliyetinin doğalgazdan elde edilenden daha pahalı olmadığını, tek farkın ilk yatırım fonu olduğunu bunun çözümünün de enerji sanayi, şirketler ve bankalar olduğunu söyleyerek, “Almanya büyük ve enerjiyi fazla harcayan bir ülke olmasına rağmen elektriğin yüzde 5’ini güneş enerjisinden karşılıyor. Almanya’ya güneşten gelen enerji miktarı ülkemize gelen enerji miktarının yarısı kadar olmasına rağmen bu çok iyi bir oran ve bizim bu oranın üzerine çıkmamız lazım. Çatınıza kuracağınız bir sistem aşağı yukarı 6 ila 10 yıl arasında kendi maliyetini fazlasıyla iade edecektir” şeklinde tespitlerde bulundu.

“TUZ GÖLÜNÜN ÜÇTE İKİSİ BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ PANEL TÜRKİYE’YE YETER”

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini açıklayarak bundan faydalanmak için neler yapılması gerektiğini ve güneş enerjisiyle Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayabileceğini söyleyen Prof. Turan, “Ülkenin büyük bir kısmının panellerle kaplanması yönünde yanlış bir algı var. Oysaki Tuz Gölü’nün üçte ikisi büyüklüğünde bir alan panellerle kaplanırsa ülkenin elektrik ihtiyacı karşılanacaktır” diye konuştu.

Konferansın ardından Prof. Dr. Raşit Turan, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.