Mevlana’nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri düzenlenen toplantıyla değerlendirildi.

Bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda ilk olarak İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan 07-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen etkinlikleri sunum eşliğinde değerlendirdi. Mevlana Müzesi’ne girişlerin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla ücretsiz olduğunu hatırlatan Çıpan, YHT’ye de ek seferlerin koyulduğunu söyledi. Mevlana Kültür Merkezi’nde 35 alanda yurt içi ve yurt dışından sanatçıların sergi açtığını aktaran Çıpan, her gün mesnevi sohbetlerinin yapıldığını, Türk tasavvuf konserlerinin icra edildiğini ve turizm zabıtasının da törenler boyunca çalıştığını sözlerine ekledi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, “Şeb-i Arus Haftası bizim için Konya’da büyük bir hareketliliğe vesile oluyor. Hem Şeb-i Arus törenleri icra ediliyor hem de her sene 10-11 senedir Şeb-i Arus günü açılışlar yapılıyor. Bu yıl da Konya-İstanbul YHT seferlerini başlatmış oldu Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız. Şehrimize gelen ziyaretçi sayısı artacak, şehir ticaretini olumlu etkileyecek ve şehir yatırımlarını da olumlu etkileyecek bir yatırımdır, önemli bir hizmettir. 10 günde 128 program yapılmış. Bunlar kolay şeyler değildir. Hiçbir aksama olmadan, skandala dönüşen bir sorun yaşanmadan 128 programın yapılması aylarca çalışmanın getirdiği bir sonuçtur” dedi.

"ŞEB-İ ARUS’UN ÖZÜNDEN SAPTIRILMASINA KARŞI ÇIKARSAK DOĞRU BİR ŞEY YAPMIŞ OLURUZ"

Konya Valisi Muammer Erol, “Mevlevi Tekkesi’nin bulunduğu her yerde 3-4 kıtada 17 Aralık’ta, Şeb-i Arus’ta o tekke bünyesinde bir etkinlik yapılır. Dün yapılıyordu, bugün yapılıyor ve yarın da yapılacak. Biz Konyalılar olarak ‘Konya dışında yapılması olmaz’ diyerek 4 kıtadaki 170 civarındaki Mevlevi Tekkesi’nde yapılan Şeb-i Arus etkinlikleri yapılmasın diyecek bir durumumuz yok. Hakkımız da yok, engellemeye gücümüz de yok. Biz neye karşı çıkmalıyız? Şeb-i Arus’un önüne arkasına çok iyi şiir okuyan, çok iyi türkü söyleyen, çok iyi saz çalan kimlerse yani onlarla çeşitlendirilerek, özünden saptırılmasına karşı çıkarsak doğru bir şey yapmış oluruz. Yoksa usulüne uygun, olması gerektiği gibi yapıldığı sürece dünyanın neresinde yapılırsa yapılsın Şeb-i Arus da, sema ayini gösterileri de, icraları da aslını refere eder. İlk defa Şeb-i Arus Törenleri’nde Diyanet İşleri Başkanı geldi ve konuştu. Bence bu Şeb-i Arus ile ilgili üzerinde yoğunlaşılması gereken bu farklılıktı” diye konuştu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, bu yıl ki Şeb-i Arus törenlerinde, Hazreti Mevlana’nın İslam dairesi içerisinde kalan ve onun dışına taşmayan, söylediği her iyi şeyin İslam ile ilgili olduğu ifade edilen bir büyük şahsiyet olduğunun vurgulandığını ifade etti.

Konuşmalarından ardından soru-cevap bölümüne geçildi.