Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP) kapsamında gerçekleştirilen SEDEP Çalıştayı sona erdi.

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Selçuklu’daki tüm resmi ve özel ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim gören öğrencilere yönelik sürdürülen SEDEP kapsamında 09-10 Aralık tarihlerinde yapılan SEDEP Çalıştayı sona erdi. SEDEP kapsamında, projenin geliştirilebilirliği, değerler eğitiminin toplum üzerindeki etkileri ve önerilerinin ayrıntılı olarak ele alındığı çalıştayın sonuç raporunda geleceğe yönelik değerlendirme ve önerilere yer verildi.

SEDEP Çalıştayı’nın ikinci gününde, dört farklı salonda iki oturum gerçekleştirildi. Sınıf ve okul öncesi öğretmenleri, branş öğretmenleri, SEDEP velileri ve SEDEP Koordinasyon Kurulu üyeleri, düzenlenen toplantılarla SEDEP ve değerler eğitimi konularında görüş alışverişinde bulundu. Kapanış konuşmasını NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek’in yaptığı çalıştay, sonuç bildirgesinin kamuoyu ve katılımcılarla paylaşımı ile sona erdi.

SEDEP kapsamında gerçekleştirilen çalıştayın son derece verimli geçtiğini ve iki gün boyunca süreçle ilgili geniş kapsamlı değerlendirmeler yapıldığını ifade eden NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, “İnsan hayatının tümünde gündemde olan değerlerdir. Son dönemde gerçekleşen Milli Eğitim Şuralarında da değerler eğitimi ile ilgili konular artık ciddi şekilde gündeme gelmeye başladı. Bizler birey olarak değerler konusunda öncelikle kendimizi yetiştirip ve yetiştirilmek üzere bizlere emanet edilenlere de bu güzel hasletleri ölçü olarak verirsek daha sağlıklı toplumlar oluşacaktır. Böylece bu toplumda birey kendisi örnek yaşantı ile huzur ve saadete kavuştuğu gibi başkalarına da örnek teşkil edecek ve böylece dünyanın daha yaşanabilir hale gelmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

SONUÇ BİLDİRGESİ KAMUOYU İLE PAYLAŞILDI

SEDEP Çalıştayı kapsamında 4 farklı salonda düzenlenen toplantılarda alınan kararlar sonuç bildirgesi ile kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantının sonuç bildirgesinde şu kararlar ön plana çıktı. Bildirgede, proje paydaşlarının (Belediye, Üniversite ve MEB) yetki ve sorumluluk bakımından eşit olarak projeye katılımlarının sağlanması gerektiği,“SEDEP’te İyi Örnekler” kitabının faaliyete geçirilmesi, SEDEP’in değerlendirilmesi için veriye dayalı ölçümlerin (gözlem, görüşme ve ölçekler aracılığı ile) bilimsel standartlarda yapılarak her yılki sonuçların karşılaştırılması ve SEDEP’in akademik platformlarda yayın, konferans, çalıştay olarak ülke ve dünya geneline duyurulması gerektiği belirtildi.

BRANŞ ÖĞRETMENLERİ TOPLANTISI

Etkinliklerde, okul öncesi, 1 ve 2. sınıflarda aylık etkinlik sayısının artırılması ve yoğunlaşılması, okuma alışkanlığını geliştirici çalışmalar yapılması, öğretmenlerin kitapların okunmasını teşvik etmesi, değerlerin, öğrencilere hitap eden özgün bir karakterle özdeşleştirilmesi ve oyun tarzında materyaller ve android uygulamalar ile desteklenmesi gibi kararların yanı sıra, okulda SEDEP koordinatörünün idareciler tarafından desteklenmesi, haziran ve eylül seminer dönemlerinde, akademisyenler tarafından tüm öğretmenlerle proje işleyişi ile ilgili çalışmaların planlanması ve yürütülmesi, SEDEP’teki kullanılan değerlere ilişkin öğrencilerin ürettiği çalışmaların teşvik edilmesi, öğrencilere yönelik ürün çeşitliliğinin artırılması, velilerin eğitimine önem verilmesi önerildi.

VELİLER TOPLANTISI

Bireyde kişilik gelişiminin en fazla 0-6 yaş arasında etkilendiği bu nedenle de okul öncesinde değerler eğitimi çalışmasının daha etkili hale getirilmesi, Belediyenin ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla velilere yönelik geniş kapsamlı kimi zamanda küçük gruplar halinde değerler eğitimi farkındalık çalışmalarının yapılması, toplantılara az katılan velilerin çoğunlukla babaların olduğu bu nedenle babalara ulaşabilecek farklı yöntemlerin geliştirilmesi, projeye destek veren velilerin öğrencilerinin okullar tarafından takdir edilmesi ve motivasyonunun artırılması değerlendirildi.

OKUL ÖNCESİ VE SINIF ÖĞRETMENLERİ TOPLANTISI

Toplumun değerlere hassasiyeti konusunda geriye gidiş görülüyor bu durumda bu projenin devamı önemlidir. Proje ülke genelinde yaygınlaştırılmalı ve tüm Türkiye’ye örnek olması, sınıflara göre değerler eğitiminin farklı uygulaması gerektiği özellikle ilk sınıflarda daha somut değerler üzerinde durulması, değerler eğitimi konusunda etik duyguların ön plana çıkarılması, değerler eğitimi konusunda babaanne, anneanne ve dedelerin çalışmalara dahil edilmesi, öğrenciden dönüt almak için gözlemleme yapılması ve velilerden görüş alınması konuları ele alındı ve önerildi.