Türkiye’de 185 üniversitenin Erasmus Koordinatörlük temsilcilerinin katılımıyla her yıl farklı bir üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Erasmus Plus (+) Bilgilendirme Toplantısı’ Selçuk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı.

Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi 30 Ağustos Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Türkiye Ulusal Ajansı Yükseköğretim Program Koordinatörü İlyas Ülgür, Selçuk Üniversitesi Erasmus Koordinatörü Doç. Dr. Fuat Boyacıoğlu, farklı ülkelerden gelen ulusal ajans temsilcileri, Türkiye’deki üniversitelerin Erasmus temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Erasmus, bizim oldukça önemsediğimiz konuların başında gelmektedir. Özellikle Erasmus ve Mevlana Değişim Programı gibi programlarla yabancı öğrenci hareketliliğimizi artırma hedeflerimiz var. Uluslararasılaşma yolunda bu hedefimizi gerçekleştirmeliyiz. Artık hepinizin bildiği ve yakından takip ettiği gibi Erasmus Plus Programı’na geçiyoruz. Bu yeni düzenlemeyle daha aktif olmayı planlıyoruz. Fırsatları çok iyi değerlendirerek hem giden, hem de gelen yabancı öğrenci sayımızı ciddi ölçüde arttırmalıyız. Özellikle gelen öğrenci sayımızı artırmak için fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Üniversite olarak önümüze koyduğumuz Dünya’da ilk 500 hedefine adım adım ilerlerken Erasmus Plus Programı’ndaki hareketlilik de bu hedefimiz doğrultusunda oldukça önemli bir yer edinmektedir. Şunu da özellikle vurgulamak isterim ki günümüzde özellikle eğitim-öğretim yaşamında bu gibi programlarla sunulan imkanlar öğrencilerimizin iş yaşamına hazırlıkta önemli katkılar sağlamaktadır. Çünkü iş yaşamında başarının temel belirleyicileri arasında yabancı bir ülkede çalışabilme, oranın kültürüne uyum sağlayabilme, gelişmiş düzeyde yabancı dil bilgisi gibi yetkileri içermektedir. Bu açıdan bakıldığında Erasmus programları gerçekten paha biçilmez bir fırsattır. Bu toplantının bu konudaki farkındalığı arttıracağına inanıyorum” dedi.

“ERASMUS, DÜNYA ÇAPINDA ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ PROGRAMIDIR”

Toplantıda ilk sunuyu yapan Türkiye Ulusal Ajansı Yükseköğretim Program Koordinatörü İlyas Ülgür ise, “Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan, hoşgörünün şehri ve Mevlana diyarı olan Konya’da bugüne kadar program yapmamamız bizim açımızdan büyük bir kayıptır. 3 gün sürecek olan bu toplantılarımızda genel olarak sorunlarımızı paylaşacağız ve bunların çözüm yolları hakkında konuşacağız. Bu yılki toplantımıza Erasmus Plus Programı ile programdan faydalanıcı üçüncü ülkelerin ulusal ajans temsilcileri ilk kez katılıyor. Brüksel’den de ilk kez katılacak komisyon temsilcileriyle toplantılarımız ülkeler arasında bir bilgilendirme toplantısı olacaktır. Dünya çapından gerçekleştirilen Erasmus Plus Programı, ülkemizdeki üniversitelerin uluslararasılaşması için son derece önemlidir. Erasmus, dünya çapında öğrenci değişimi gerçekleştirilen bir programdır. Program çerçevesinde ülkemize gelen ve farklı ülkelere gönderilen öğrencilerimiz farklı kültürleri ve yaşam biçimlerini yakından tanımakta ve öğrendikleri dillerle gelişimlerine katkı sağlamaktadır. Burada farklı ülkelerden ve ülkemizden katılan temsilciliklerin sorunlarını tartışacağız ve bu sorunlara çözüm bulmaya çalışacağız. Konya’nın köklü üniversitesi olan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel’e ve diğer emeği geçen arkadaşlara bu toplantıya vermiş oldukları destekten dolayı çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

26-28 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek olan program çerçevesinde farklı ülkelerden gelen temsilciler üniversiteleri ve Erasmus hakkında katılımcılara bilgi verecek.