Selçuk Üniversitesi (SÜ) Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Sarayönü Sempozyumu’ başladı.

Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi 30 Ağustos Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılışa, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Bahar, Sarayönü Kaymakamı Harun Yücel, Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, dekanlar, yurtiçi ve yurtdışından katılan akademisyenler ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Bahar, “Sarayönü araştırmaları yaklaşık 2 yıldır devam ediyor. Sarayönü’nün sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikler bizim bu araştırmayı ortaya koymamızda etkin olmuştur. Araştırmalarımız süresince ortaya çıkan tarih, kültür, sanat ve turizm açısından ortaya konan bilgileri sempozyumda duyurmak ve bu bilgileri yazılı ve görsel bir belge olarak yayınlamak istiyoruz. Araştırmalara yurtiçi ve yurtdışından 90 bilim insanı katıldı. Bunun sonucunda da ortaya ciddi bir kaynak çıkarttık. Sempozyumların en önemli özelliklerinden biri de budur. Yapmış olduğunuz araştırmalar sonucunda ortaya koyduğunuz dökümanlarla geçmiş tarihi günümüze bırakırsınız. 80 akademisyen bu sempozyumda Sarayönü için hazırlamış oldukları bildirileri sunacaklar. Konya ve ilçelerinin sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleri ortaya çıkarmak, belgelemek ve bizden sonraki nesillere ulaştırmak için araştırmalarımızı bundan sonra da sürdüreceğiz. Bu sempozyumun düzenlenmesinde ve 2 yıldır süren araştırmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Ruhi Gül’ün hazırlamış olduğu Sarayönü belgeselinin sunumu gerçekleştirildi. Ardından Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Bahar, Sarayönü araştırmalarına destek veren Sarayönü Kaymakamı Harun Yücel ve Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak’a teşekkür plaketi takdim etti.

26 Ekim 2014 tarihine kadar sürecek olan sempozyumda Sarayönü’nün sahip olduğu tarihi ve kültürel miraslar, turizm açısından önemi, ilçenin tarım açısından Konya’ya sağladığı katkı ve ilçenin gelişimindeki diğer etkenler ele alınacak. Sempozyumun son gününde ise katılımcılar için Sarayönü gezisi düzenlenecek.