Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen ve tarihçi-yazar Talha Uğurluel’in konuşmacı olarak katıldığı "AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri" Konya’da gerçekleşti.

Meram Belediyesi ve Anadolu Jet iş birliğiyle düzenlenen program Konevi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa Konya Vali Yardımcısı İbrahim Hayrullah Sun, Meram Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdi Kalan, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tarihçi-yazar Talha Uğurluel’in anlatımıyla zenginleşen ‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’nde 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin nerelerde kimlere karşı savaştığı, atalarımızın nasıl bir müdafaa örneği sergilediği, Çanakkale Boğazı’nda, Seddülbahir, Morto ve Arıburnu’nda neler yaşandığı ve Seyid Onbaşı, Ezineli Yahya Çavuş, Cevat Paşa ve diğer kahramanların hikayeleri anlatıldı.

Çanakkale Savaşı’nda ecdadımızın dünyanın en büyük devletlerine karşı büyük başarı kazandığını hatırlatan Uğurluel, “Tarihe altın harflerde yazdırdığımız bu savaşta 253 bin askerimiz şehit düştü. Dedelerimiz düğüne gider gibi savaşa gidiyorlardı. Çanakkale Savaşı’nın sadece tek gün süren bir olaymış gibi düşünüldüğünü belirten tarihçi yazar Talha Uğurluel, “Halbuki bu olay bir yıl süren ve bir toplumun kaderini belirleyen büyük bir hadisedir. Atalarımız, Çanakkale’de kısıtlı imkanlarla, çok zor şartlarda devrin en önemli savaş gemilerine sahip olan İngiliz, Fransız, İtalyan ve Rus donanmalarına ve dünyanın dört bir yanından toplanılarak getirilen orduların çıkarmalarına göğsünü siper ederek geçit vermedi. Özellikle cephe savaşlarında, cephelerdeki askerlerimiz düşmana karşı gündüz amansızca savaşmış, gece ise milletimizin alicenaplılığını göstermiştir. Siperler arasının 5 metreye kadar düştüğü yerde kıran kırana, göğüs göğüse savaşan askerlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla bir kez daha anıyoruz" dedi.

Programın sonunda katılımcılar, Çanakkale Savaşı fotoğraflarından oluşan özel bir sergiyi de görme fırsatı buldu. Uğurluel ise okurlarının kitaplarını imzaladı, katılımcılarla sohbet etti.