Selçuk Üniversitesi (SÜ) Hitabet Sanatçıları Topluluğu tarafından düzenlenen “Devlet ve Devlet Adamlığı” konulu söyleşiye İstanbul Eski Valisi, Merkez Valisi Hüseyin Avni Mutlu katıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye Konya Valisi Muammer Erol, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, fakültenin dekan yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.

“ÜNİVERSİTEMİZDE GÜNDE 4-5 ETKİNLİK BİRDEN DÜZENLENİYOR”

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, “Bizi kırmayarak üniversitemizde öğrencilerimizle bir araya gelen Sayın Valimiz Hüseyin Avni Mutlu’ya ne kadar teşekkür etsek azdır. Üniversitemizde günde 4-5 aktivite birden düzenleniyor. Gerek öğrenci topluluklarımızın gerek birimlerimizin gerekse özel kuruluşların çeşitli etkinlikleri oluyor. Bu etkinliklerimizde Konya Valimiz de bizi yalnız bırakmıyor. Bu aktivitemizde de söyleşinin konusu çok anlamlı. Merkez Valimizi Hüseyin Avni Mutlu bizimle deneyimlerini ve bilgi birikimini paylaşacak. Söyleşinin verimli geçmesini diliyorum” dedi.

HZ. MEVLANA’DAN ÖRNEKLER SUNDU

Devlet adamlığının inceliklerini öğrencilerle paylaşan Merkez Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Hz. Mevlana’nın olduğu bu sevgi ve hoşgörü şehrinde sözün sultanı söz üzerine önemli şeyler söylemiştir. ‘İnsanı insan yapan, insanı kıymetli yapan sözdür’ diyor Hz. Mevlana. Bana göre de sözüne ve diline sahip olmak devlet yöneticisinin, devlet adamının olmazsa olmazlarındandır. Öfkeli olmamak ve kırıcı olmamak esastır. İçindeki öfkeyi kontrol altına almak bir güçtür. Bir devlet yöneticisi sözünü bir zehre çevirmeden kullanabilmelidir. Sabırlı, hoşgörülü ve merhametli olmalıdır. Hz. Mevlana’nın da dediği gibi ‘Ne olursan ol yine gel’ der ve kapılarını sonuna kadar açar” diye konuştu.

“DEVLET ADAMI VİZYONER OLMALI”

Vali Mutlu, “Devlet adamı vizyoner olmalıdır. Hiç kimsenin kopyası olmadan topluma örnek kişi olmalıdır. Kendisini tanımalı, yenilikçi kişiliğiyle kapasitesini bilen ve geliştiren kişi olmalıdır. Vizyoner yönetici aynı zamanda öncelikle kendini değiştirmeyi başaran kişidir” ifadelerini kullandı.

Devlet yöneticisinde gurur ve kibir olmaması gerektiğinin altını çizen Vali Mutlu, “Kendisinde bulunan özgüven asla kibir ve gurura dönüşmemelidir. Devlet yöneticisinde esas olan parmakları üzerine kalkarak konuşmak değil bunun aksine hoşgörüsüyle dolu bir başak gibi boynunu eğerek konuşmaktır” dedi.

Vali Mutlu söyleşinin ardından öğrencilerin sorularını cevapladı.