Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 13 Kare Sanat Günleri’nin 16.’sı 11 Aralık’ta başlıyor.

Her yıl yurtiçi ve yurtdışında çeşitli sanat dallarında üretilen eserleri ve sanatçıları Adanalılarla buluşturan 13 Kare Sanat Günleri, 11-13 Aralık 2014 tarihleri arasında 16. kez düzenlenecek.

13 Kare Sanat Günleri’nde bu yıl yine, tiyatro, resim, fotoğraf ve heykel atölyeleri, konserler ve söyleşilerin yanı sıra, her yıl olduğu gibi AFAD (Adana Amatör Fotoğrafçılar Derneği) tarafından düzenlenen Altın Kamera Fotoğraf Yarışması sergisi ve ödül töreni de bir kez daha sanatseverlerle buluşacak.

13. Kare Sanat Günleri’nin, Adana’da var olan sanat kültürünün gelişimine katkı koyacağını belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “1995 yılında fotoğraf çekimi için Pozantı yakınlarında hayatlarını kaybeden sanatçı dostlarımıza Allah’tan bir kez daha rahmet diliyorum. Onların anılarını yaşatmanın, sanatçı dostları kadar bizim de görevimiz olduğuna inanıyorum. Bu bereketli topraklarda sanat adına, kültür adına yapılan tüm etkinliklerin destekçisiyiz ve destekçisi olmaya devam edeceğiz. Halkımız 13 Kare Sanat Günleri’ne davetlidir” dedi.

13 KARE SANAT FESTİVALİ’NİN DOĞUŞU

19 Kasım 1995 yılında, gece saat 01.25 sularında, Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği (AFAD) üye ve kursiyerleri fotoğraf çekim gezisi için Kapadokya Bölgesi’ne giderken, mevcut Pozantı gişelerine varmadan 500 metre önce, bir kamyonun çarpması sonucu şarampole yuvarlandı. Kazada AFAD üyesi ve kursiyerlerden oluşan 13 kişi hayatını kaybetti.

AFAD eski başkanı Özgen Özgenal, üyelerden İnayet Tolunay ve Fatma Akalın, kursiyerlerden Kerem Akşen, Ümit Sağlamçelik, Haluk Dağlık, Remzi Dağlık, Ramazan Aydın, Halil Gök, Gazeteci Bekir Kara, Utku Acar, Cem Yağan ve Fatma Serttaş hayatlarını kaybetti. Aynı kazada ağır yaralanan Meral Göçük ise engelli kaldı.

İlki Adana Büyükşehir Belediyesi, Altın Koza organizasyonuyla 1999 yılında, kazada yaşamını yitiren 13 kişinin adına ithaf edilen, “13 Kare Fotoğraf Günleri“ olarak gerçekleşen etkinlik, daha sonraki yıllarda diğer sanat disiplinleri de eklenerek, Altın Koza etkinlikleri kapsamına alınıp “13 Kare Sanat Günleri”ne dönüştürüldü.

13 Kare Sanat Günleri bugün, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde ve Adana’da faaliyet gösteren pek çok sanat kuruluşunu ve STK’ların desteğiyle gerçekleştiriliyor. Altın Koza Film Festivali’nden sonra, Adana’da yapılan en büyük ikinci kültür - sanat etkinliği olma özelliğini de taşıyor.

16. 13 Kare Sanat Günleri’nin etkinlik programı ise şöyle:

11 Aralık 2014 (Perşembe)

19.00 Mehteran Bölüğü Konseri

Yer: Atatürk Parkı

19.30 Sergi: "Göktürklerin İzinde Kırgızistan"

Hamit Yalçın & Memduh Ekici

Yer: 75.yıl Sanat Galerisi

12 Aralık 2014 (Cuma)

09.00 - 14.00 Atölye Çalışması

UNIMA "Somut Olmayan Kültür Mirası Karagöz Yaşayacak"

Atölye Yönetmeni: Mahmut Hazım Kısakürek

Yer: Adana Kültür Merkezi - Tarihi Kız Lisesi Binası

15.00 Sergi: Heykel Sergisi ve Heykel Atölyesi

Güzel Sanatlar Lisesi

Dinleti: Güzel Sanatlar Lisesi Pop Müzik Grubu

Yer: Abidin Dino Parkı

17.00 Konser: "Adana Balkan Müzikleri Topluluğu"

18.00 Sergi: "Özgen Özgenal Fotoğraf Sergisi"

Yer: Sabancı Kültür Sitesi Sergi Salonu

20.00 Konser: Çukurova Devlet senfoni Orkestrası

Yer: Adana Büyük Şehir Tiyatro Salonu

13 Aralık 2014 (Cumartesi)

13.30 Altın Koza Film Festivali’nden Hollywood’a uzanan Kısa Film seçkisi

Ödüllü Öğrenci Filmleri Gösterimi

Yer: Adana Kültür Merkezi - Tarihi Kız Lisesi Binası

15.00 Sergi: Altın Kamera Ödül Alan Fotoğraflar

17.00 Altın Kamera Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni

Yer: Adana Büyük Şehir Tiyatrosu Fuayesi ve Salonu

19.00 Tiyatro: “Adolf” Bo Sahne

Oynayan: Burak Sergen

Yer: Adana Büyük Şehir Tiyatro Salonu