Çankırı’da 8 asırdır yaşatılan ve Ahilik kültürünün bir parçası olan yaran geleneğinde kullanılan yok olmaya yüz tutmuş yaran müzikleri albümde toplandı. Yaran kültürünün Orta Asya’dan getirilen Türk geleneği oluğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kadir Çayır, Yaran geleneğinin aslına uygun olarak yaşatmayı hedeflediklerini kaydetti.

Yaranın Anadolu sohbet geleneğinin parçası olduğunu ifade eden Çankırı Karatekin Üniversitesi Yaran Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kadir Çayır, "Anadolu’da sohbet gelenekleri’ denince akla Urfa’da sıra geceleri, Balıkesir’de baran geceleri, Elazığ’da kürsü başı geceleri, Çankırı’da da yaran geceleri gelmektedir. Bu kültür, özünde Türklere has bir kültürdür. Bu geceler kültürün yaşatıldığı gelenek zinciridir" diye konuştu.

Çayır, 7 Eylül’de satışına başlanan albümü Yaran kültürüne hizmet etmiş sazendelerle ortaklaşa yaptıkları çalışmalar sonucunda hazırladıklarını vurguladı.

Yüzyıllardır devam eden yaran kültüründe kullanılan müziklerin bir bölümünün zamanla unutulduğunu anlatan Çayır, "Uzun yıllar yaranlarda sazendelik yapmış, bu kültüre katkısı bulunan sazendelerle arşiv taraması yaptık. Onlar, bu kültürü yıllarca taşıyordu. Hangi türküler değişmiş, ne gibi dönüşüme uğramış, bunu çıkardık. Bu türküleri Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Ekim ile gelenekten kopmamak kaydıyla yeniden derledik. Bu türkülerin bir bölümünü albümde topladık." ifadelerini kullandı.

Bilimsel çalışmaya Çankırı Karatekin Üniversitesinin sahip çıktığını belirten Çayır, çalışmaya Çankırı Valisi Vahdettin Özcan’ın da büyük katkı sağladığını kaydetti.

Çayır, projede asıl amaçlarının yüzyıllardır devam eden türküleri unutturmamak olduğunu sözlerine ekledi.