Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kütüphane açan Yazar Recai Şeyhoğlu, bu defa annesi Rasime Şeyoğlu adına geleceğe ışık tutacak bir ’Anı Evi’ açmayı planlıyor.

Yazar Recai Şeyhoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 190 müze bulunduğunu belirterek, "Özel müze sayısı da 197. Başımızı kaldırıp biraz sağa sola bakarsak 55 bin nüfuslu Sakız Adası’nda 13 müze olduğunu görüyoruz. Buna karşın 4 milyon nüfuslu İzmir’de ise 13 müze bulunuyor. Birinin nüfusu 55 bin, ötekinin 4 milyon. Kıyaslamak bile zor. Ancak müze sayısı eşit. Gelecek kuşaklar için iz bırakmak isteyenler, tarih yazmak iddiasında bulunanlar bu konuda düşünmelidir" dedi.

Müzelerle dünün insanını daha iyi tanıdıklarını ifade eden Şeyhoğlu, "Geçmişin beslenme alışkanlıklarını, folklorunu, sporunu, tarımını, bilimsel düzeyini, giyim kuşamını, yaşanılan mekanlarını bize müzeler öğretir. Devlet müzeleri arkeoloji ve etnografyaya dayalıyken, özel müzeler içerik itibariyle sanat, beslenme, tarım, hayvancılık, medya, gemicilik, sanayi, oyuncak müzeleri şeklinde karşımıza çıkıyor. Ülkemizde 41 ilde özel müze bulunuyor ve 2000 yılından bu yana sürekli artış gösteriyor" dedi.

Yazar Recai Şeyhoğlu, "İstanbul’da 46, Ankara’da 32 özel müze varken İzmir’de bu sayı oldukça düşük. Demek ki işimiz var. Demek ki birbirimizi yönlendirmek, çabalarımıza destek olmak gerekiyor. Hem yerel yöneticilerin hem de toplumun benimsemesi gereken çıkış yolu şu; dünü bugünle buluşturup geleceğe taşımak için müzeciliğe önem vermek zorundayız. Bu konudaki her girişim, bizi geliştirecektir" ifadelerini kullandı. Şeyhoğlu, "Değerli ozanımız Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın çok sevdiğim bir sözü var, ’Uluslar büyük evlatlarıyla soluk alırlar.’ Mozart, Gorki, Cervantes, Rembrandt, Tevfik Fikret, Atatürk, Sait Faik adına müzeler, anı evleri ve kültür merkezlerinin açılmış olması, insanoğlunun en saygıdeğer buluşlarındandır. Beethoven gibi bir müzik dehasının, Pele gibi bir top cambazının, Einstein gibi bir bilim insanının, Katerina Witt gibi bir jimnastikçinin, Sartre gibi bir feylesofun, Turan Dursun gibi bir din bilgininin yaşamından, yaptıklarından ve kullandığı özel eşyalardan öğreneceğimiz çok şey var" diye konuştu.

Yazar Recai Şeyhoğlu açıklamasını şöyle devam ettirdi:

"2002 yılından bu yana İzmir, Manisa, Balıkesir, Bolu ve Tokat köylerinde toplam 34 kütüphane açtık. Özel kütüphanecilik alanında yaptığımız bu çalışmalar ’özgün bir aydınlanma modeli’ olarak kabul gördü. Sadece bölgemizde değil, ülkemizde de bir ilk olduğumuzun ayrımındayız. Bu durumun bize ayrı bir sorumluluk yüklediğinin bilincinde olduğumuzu da eklemek isteriz. Kütüphanecilik çalışmalarımızı ’Köylerde Rönesans’ adıyla kitaplaştırdık. Kitabın kırsala olan yolculuğunu anlattık bu kitabımızda. Kültür Bakanlığı başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarınca ödüllendirildik. Çok sayıda etkinlikte kütüphaneciliğimizi anlattık. Açtığımız çok sayıdaki kütüphanenin önüne Homeros, Hasan Ali Yücel, Pir Sultan Abdal, Cahit Arf, Orhan Kemal, Fazıl Say, Burçin Büke, Mahmut Makal, Turgut Özakman, Rifat Ilgaz adlarına çam, çınar ve ıhlamur fidanları diktik. Köyde yaşayan çocukların ve gençlerin bilim, sanat ve edebiyatla iç içe olmalarını sağlamak için dünya ve Türk klasikleri, çocuk kitapları, bilim ve edebiyat dergileri, felsefe kitaplarından oluşan kütüphanelerimizi bilgisayarlarla zenginleştirdik. İstedik ki köylerden yeni Cahit Arf’lar, Orhan Kemal’ler ve Fazıl Say’lar yetişsin".

Recai Şeyhoğlu, "İlk kütüphanemizi açtığımızda annem 72 yaşındaydı, şimdi 84. İstedim ki kütüphaneci Rasime Şeyhoğlu kullandığı özel eşyalarıyla, kütüphane açılışlarında söylediği türkü ve deyişlerle, basında çıkan haberlerle, kütüphane fotoğraflarıyla, aldığı ödüllerle anılsın. Gelecek kuşaklara örnek olsun. İstedim ki annem, kültür tarihimizde ’Kütüphaneci Türkü Ana’ olarak yer alsın" dedi.

"84 yaşındaki annem için, önümüzdeki günlerde İzmir Bergama’nın Demircidere köyünde açacağımız Rasime Şeyhoğlu Anı Evi, bu düşüncenin hayata geçmiş halidir" diyen Yazar Recai Şeyhoğlu, "Anı Evi’ni ziyaret edenlerin gelecekte bu tür çabaların ve evlerin çoğalması adına girişimde bulunacaklarına ve bu projeyi geliştireceklerine inanıyorum. Müze evler, anı evleri ve müzeler, bugünden geleceğimizi görüyor olmanın araçlarıdır. Rasime Şeyhoğlu Anı Evi’nin, bu anlamda önemli bir örnek oluşturmasını diliyorum.’’dedi.