Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi ve Türk Dil Kurumu işbirliği ile düzenlenen kutlama programı çerçevesinde Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde, farklı üniversitelerden katılan akademisyenlerin katılımlarıyla Türk Dil Paneli gerçekleştirildi.

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, 15 Temmuz Konferans Salonu’nda başlayan programa Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Milletvekili Recep Şeker, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Garnizon Komutanı İlhan Şen, AK Parti İl Başkanı Nazmi Ünlü, daire müdürleri, akademisyenler ve farklı okullardan çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenmesi ile başlayan programın açış konuşmasını Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan yaptı. Konuşmasında, “Türk Dili’nin zenginliklerinin açığa çıkarılması ve hak ettiği değeri bulabilmesi için her zaman olduğu gibi birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız” diyen Başkan Çalışkan şöyle konuştu;

Karaman, nüfusu sadece 250-300 bin nüfusu olan bir değildir. Baktığımız zaman Karaman, Kıbrıs’ta, Kafkaslar’da, Balkanlar’da, Bosna’da, Makedonya’da, Arnavutluk’da, Kosova’da vardır ve Karaman dünya üzerinde sayısı milyonlarla ifade edilebilecek bir nüfusa sahiptir. Bu yayılmış nüfusumuz aynı zamanda bizim zenginliğimizdir. Dilimiz de bizim en güzel zenginliğimizdir ve Karaman sadece 84 yıldır değil 739 yıldır Türk Dil Bayramı’nı kutlamaktadır. Gelin Türk Dil Bayramını sadece günlük veya anlık olarak değil, bütünleştirilmiş bir şekilde, Türk Dilinin Başkent’ine yakışır bir şekilde, milletimizin de içinde bulunduğu yıl boyu sürecek kutlamalar yapalım.

Başkan Çalışkan; “Karaman Türkçe’nin Merkezi Olsun İstiyoruz”
Sadece 13 Mayıs’ta değil, sadece 26 Eylül’de değil bunu yıllara, yüzyıllara yayacak gücü ve kudreti koyalım. Akademik ve bilimsel çalışmalar yapalım, bununla ilgili de toplumun bütün kesimlerini geçmişten günümüze sahip çıkan bütün değerler gibi milletimizi de bunun içerisine dâhil edelim. Bu birlikteliği, bu ortak aklı kullanarak geçmişten geleceğe, çok güzel bir köprüyü Türk Dil Kurumu ve Karamanımız olarak kuralım. Benim görmek istediğim budur. Türk Dil Kurumu ile birlikte güzel Türkçemizin gelecek yüzyıllara taşınması için Karaman’ın bir merkez olmasını istiyoruz. Türkoloji merkezinin kurulmasını istiyoruz.

Bu temennilerle Türkçemizin nice 84. Yıllara, nice 739. Yıllara ulaşması dileklerimle hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.” dedi.

"Biz Hep İlmi Ayağı, İlmi Payı Temsil Ediyorduk”
Başkan Çalışkan’ın ardından konuşan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Mustafa Kaçalin, 2017 yılı içerisinde çeşitli etkinliklerle serpiştirilmiş bir Türk dili kutlamaları yapmayı düşündüklerini belirterek, "Biz hep ilmi ayağı, ilmi payı temsil ediyorduk. Bundan sonra folklorik sohbetler, seyahatler, tanıtımlar gibi çeşitli faaliyetleri de katarak, bu çeşitliliği artırmayı düşünüyoruz." dedi.

Kaçalin, 84. Türk Dil Bayramı kutlamaları kapsamında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, Türk Dil Bayramı'nın belirli bir tarihte kutlanabileceği gibi, esnek tarihlerde de kutlanabileceğini söyledi.

Mayısta Türk Dil Bayramı'nın kutlandığını, 12 Temmuz'un TDK'nın kuruluş yıl dönümü olduğunu, 26 Eylül'de de Türk Dil Kurultayı'nın yapıldığını belirten Kaçalin, şunları kaydetti:

"Bu günler hatırlansın, hafızada yer etsin istiyoruz. Karaman'ı seçiyoruz, Karaman'dan başka şehirlerimizi de seçmek istiyoruz. 2017 yılı içerisinde çeşitli etkinliklerle serpiştirilmiş bir Türk dili kutlamaları yapmayı düşünüyoruz. Biz hep ilmi ayağı, ilmi payı temsil ediyorduk. Bundan sonra folklorik sohbetler, seyahatler, tanıtımlar gibi çeşitli faaliyetleri de katarak, bu çeşitliliği artırmayı düşünüyoruz."

"Dil İnsanları Bir Bütünün Parçaları Haline Getirir"
Karaman Valisi Süleyman Tapsız da dilin insanları birbirini anlayıp büyük kıtalara yayılan bir ailenin, bir bütünün parçaları haline getirdiğini ifade etti.

Tarih boyunca Türk milletinin atlattığı çeşitli badirelere rağmen, bugün ayakta olabilmesinin en önemli sebeplerinden birinin de dillerine bağlılığı olduğunu anlatan Tapsız, şöyle devam etti:

"Dilini kaybeden toplulukların varlıklarının tümüyle tehlikeye düştüğü, sayısız örnekleriyle bilinen bir gerçektir. Türkçemizi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarabilmek için dilimizi yabancı kelimelerin istilasından olabildiğince uzak tutmalıyız. Bilhassa çocuklarımıza Türkçemizin güzelliklerini ve zenginliğini mutlaka öğretmeli, günlük hayatta kullanmalarına teşvik etmeliyiz. İş yerlerimize, şirketlerimize, ürünlerimize, binalarımıza isim verirken Türkçe kelimeleri tercih etmeye, yabancı kelimelere itibar etmemeye özen göstermeliyiz. Dilimizi geliştirerek muhafaza etmek, geleceğimizi de güvence altına almak demektir. Kültürün, düşüncenin, bilimin ve sanatın gelişimi de dil ile doğrudan ilgilidir."

“Edebiyat Fakültesi Öğrencilerimiz Türk Diline Ne Kadar İlgisiz”
Daha sonra salonda bulunan Edebiyat Fakültesi öğrencilerini sayan Tapsız, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen'e seslenerek, "Sayın Rektörüm 15 kişi yok. Demek ki Edebiyat Fakültesi öğrencilerimiz Türk diline ne kadar ilgisiz. Halbuki edebiyat tahsili yapmak için Türk dilini çok iyi öğrenmek gerekiyor. Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin burayı doldurması gerekirdi." diye konuştu.

Karaman Milletvekili Recep Şeker ise yapmış olduğu konuşmada Türk Dili’nin önemine vurgu yaptı.

Protokol konuşmalarının ardından, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Yavuz, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Güner, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Yasin Kaya ve Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Özşahin tarafından bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Türk Dili’nin gelişimi, tarih boyunca hangi dillerden etkilendiği, günümüzde nasıl olduğu ve Türkçe’nin korunması için neler yapılması gerektiği konularında konuşmalar yapıldı.

Programın ilk ayağı protokol mensupları ve akademisyenlere onurluk takdiminin ardından son buldu. Programın ikinci ayağında ise Piri Reis Kültür Merkezi’nde Türk Dili temalı bir tiyatro sahne aldı. Tiyatro gösterisinin ardından 84. Türk Dil Bayramı kutlama programları sona erdi.