Meksika kültürünü ve onun önemli bir parçası olan mariachi müziğini dinlemek isteyen binlerce müziksever, Los Angeles’teki festivalde buluştu.

Los Angeles kentinde Mariachi Plaza’da Mariachi Konservatuarı’nın öğrenci ve eğitmenlerinin verdiği konserle başlayan festival, Meksika ve İngiltere’den grupların şarkıları ile devam etti. Mariachi Konservatuarı yöneticisi müzisyen Richard Mata, mariachi müziğinin tarlalarda çalışan işçilerin kendilerini ifade biçimi olarak ortaya çıktığını, o zamandan bugüne 4-5 kişilik geleneksel yapıdan 20-30 kişilik gruplara dönüştüğünü söyledi. Mata, bugünkü geleneksel mariachi kıyafetinin Meksika’nın ulusal sembolü haline geldiğini, ancak bu değişimlerin yüz yıldan fazladır varlığını sürdüren mariachi kültürünün geldiği alçak gönüllü kaynağı unutturmadığını da ifade etti.

Mariachi Festivali’nin organizatörlerinden Edward Padilla ise Mariachi Festivali’nin ilk amacının kültürü devam ettirmek olduğunu belirtti. Özellikle gençlerin tarihin, gelenek ve kültürün merkezi olan bu kültürü öğrenmesinin önemli olduğunu ve bugün bu kültürün Meksika sınırlarını geçtiğini söyleyen Padilla, Japonya’dan Güney Amerika’ya dünyanın her yerinde mariachi gruplarının performans sergilediklerini ifade etti.

En son Disney-Pixar yapımı Coco adlı animasyon filmde Emcee’nin sesi olan oyuncu Blanca Araceli ise, 27. İspanyolca ismi ile festivalde olmanın ne kadar heyecan verici olduğunu söyledi. Sadece mariachi müziğini değil Meksika kültürünü, dansını, folklorunu ve geleneklerini bu festivalde sunduklarını belirten Araceli, bu sebeple her sene dünyada bu festivalin bilinirliğinin arttığını sözlerine ekledi.

Festivalde sahne gösterilerinin yanı sıra Meksika el işleri, geleneksel taco, empesada, empenada ve dönere benzerliği ile dikkat çeken al pastor gibi yiyecekler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.