ESKİŞEHİR (AA) - Ahilik Haftası Kutlamaları Merkez Yürütme Kurulunca "Türkiye'de Yılın Ahisi" seçilen 82 yaşındaki lületaşı ustası Burhan Yücel, 72 yıldır ustalık yaptığını söyleyerek, "Bu işi herkes yapamaz" dedi.

Ahilik Haftası etkinlikleri, Vilayet Meydanı'nda düzenlenen törenle başladı.

Vali Yardımcısı Cafer Yıldız ile Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Törenin ardından Birsen, esnaf temsilcileri ve lületaşı ustası Burhan Yücel ile birlikte Vali Güngör Azim Tuna'yı makamında ziyaret etti.

Tuna, kabulde yaptığı konuşmada,  Türklerin millet olmasında ve Anadolu'da kurulan bin yılık medeniyetin sürmesinde ahiliğin büyük önemi bulunduğunu vurguladı. Tuna, "Ahilik, ahlaki, sosyal, kültürel boyutu olan kuralların günlük hayata adapte edilmesi ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir kurumdur. Kültürün bugünlere taşınmasında çok önemlidir" dedi.

Tuna, Ahilik Haftası Kutlamaları Merkez Yürütme Kurulu'nun, 15 Nisan'da Kırşehir'deki toplantısında Yücel'i "Türkiye'de Yılın Ahisi" seçtiğini belirtti. 

Yücel de ilkokul üçüncü sınıftayken lületaşı sanatına başladığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Eserlerimi Türkiye'nin pek çok ilinde sattım. Atölyemi açtıktan sonra yurtdışına da açıldım. İran, Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye'ye beş sene boyunca her yıl gittim, eserlerimi sattım. ABD'ye ve bütün Avrupa ülkelerine eserlerimi gönderdik. 72 yıldır lületaşı ustalığını yapıyorum, bu işi herkes yapamaz. 'Türkiye'de Yılın Ahisi' seçildiğim için mutluyum. Herkese teşekkür ederim."

Ekrem Birsen de esnaf ve sanatkarlara desteklerinden dolayı Tuna'yı "Yılın Hamisi" seçtiklerini bildirdi. Birsen, Tuna'ya bir kaftan hediye etti. Tuna da Yücel'e Eskişehir'i temsil eden minyatür tablo verdi.