Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan ve Anadolu’nun ’Orhun Abideleri’ olarak nitelendirilen Ahlat Selçuklu Mezarlığını ziyaret eden TUTAP Başkanı Fikret Yıldız, “UNESCO asıl listeye ilk olarak girmesi gereken yer Ahlat Selçuklu Mezarlığı olacaktır. Buradan da bu müjdeyi veriyorum” dedi.

Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) ile Turizm ve Tanıtma Platformu (TUTAP) tarafından Bitlis’in ulusal ve uluslararası alanda daha etkili ve kapsamlı olarak tanıtılması ve Ahlat Selçuklu Mezarlarının UNESCO geçici listeden asıl listeye alınması süreci kapsamında ilçede bir gezi programı düzenlendi. İlk olarak Ahlat Müzesini gezen heyet, daha sonra Ahlat Selçuklu Mezarlığına geçti. Buradaki mezar taşlarını ve üzerindeki motifleri büyük bir hayranlıkla inceleyen heyet, daha sonra toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.

Burada gazetecilere açıklama yapan BETAV Başkanı Ahmet Eren, “Öncelikle TUTAP’a çok teşekkür ediyoruz. Bitlis’imizi ve özellikle de Ahlat’ımızı tanıtım programında öne almalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bitlis’imizin iftihar ettiği, daha doğrusu tüm İslam aleminin iftihar ettiği çok merkezi bir yer olan Ahlat’tayız” dedi.

TUTAP Genel Başkanı Fikret Yıldız ise, UNESCO listesine girmenin büyük avantajları olduğunu vurgulayarak, “Buradan şu müjdeyi vermek istiyorum. Gerçekten biz Türkiye’deki dünya mirası unsurlarının tanıtımını yapan, proje yürüten bir platformuz. 60 ili kapsayan bir çalışma yürütüyoruz. Aslında burayı görmeden karar vermiştik. 2019 veya 2020 yılında UNESCO asıl listesine alınması için burayı gördükten sonra inanın şevkimiz ve heyecanımız daha da arttı. Asıl listeye girmesi için artık başka bir alternatif de Türkiye’de düşünmüyoruz. İlk olarak girmesi gereken yer Ahlat Selçuklu Mezarlığı olacaktır. Buradan da bu müjdeyi veriyorum. İnşallah Sayın Bakanımızın da hedefi göstermesiyle bu start verilecektir. Önümüzdeki sene için bu müjdeyi vermek istedik. Sayın Bakanımız da bunu ilan etti. İnşallah ondan sonra ki ilk yıl bilemediniz ikinci yıl muhakkak gireceğini düşünüyorum. Tabi o asıl listeye girmenin en büyük avantajı da buranın artık bir dünya miras şehri olacağıdır. Turizm alanında da çok büyük gelişmelerin olacağını ve buranın bir turizm merkezi olup hem ekonomiye hem de sosyal yaşama büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban tarafından ilçeye gelen misafirlere, Ahlat’ın zengin tarihi hakkında bilgiler aktarıldı.

Düzenlenen gezi programına Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Ahlat Kaymakamı Mustafa Akgül, Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, TUTAP Başkanı Fikret Yıldız, BETAV Başkanı Ahmet Eren, Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Ramazan Gencan, Ahlat Müze Müdürü Mikail Erçek, Ahlat Esnaf Odası Başkanı Mesut Şeker, AKEV Ahlat Dernekleri ve Tatvan Ticaret Odası yetkilileri katıldı.