Karaman Ensar Vakfı ve Kaimder tarafından düzenlenen, Hasan Arslan'ın konuşmacı olarak katıldığ Mehmet Akif Ersoy'unHayatı ve Kişiliği konulu konferans ve Mehmet Akif Ersoy şiirleri okuma yarışması ödül töreni Yunus Emre Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Akif’i “Söze hazine değeri katan adam” olarak nitelendiren Edebiyatçı Yazar Hasan Arslan, ünlü şaire babasından lügat miras kalmasının onun kendisine kelimelerden bir dünya kurmasında büyük etkisi olduğuna dikkat çekti. Arslan, “Şairimiz için hayatın anlamı okumak ve okutmaktı. O bizim için Anadolu bozkırının bahçıvanıydı.“ dedi. 

Arslan konuşmasının satır aralarında;''Her toplumun ruh dinamiğini ateşleyen yüce ruhlar vardır. Ateşlenen bu dinamitler erdemleri su dalgaları gibi iletirler nesillerden nesillere. Bu insanlar bazen Eski Yunanda sofrasında sadece mercimek çorbası ve kuru ekmek bulunduğu için kendisine ‘kralın yanında olsaydın mercimek çorbası içmek zorunda kalmazdın diyenlere karşılık olarak ‘sizler mercimek çorbası içebilseydiniz kralın yanında olmak zorunda kalmazdınız’ karşılığını verebilen Aristo olarak çıkarlar karşımıza. Bazen de Umumi seferberlik zamanında arkadaşlarıyla kuru fasulye aşına kaşık sallayan Âkif ’e,  Nezâret erkânından çıkagelen birisinin, ‘yazılarında ileri gitmemesini nazikçe söylemek istemesine karşılık , ‘Nâzırına söyle; kendilerini düzeltsinler! Bu gidiş devam ettikçe bizi susturamazlar. Ben fasulye aşı yemeğe râzı olduktan sonra kimseden korkmam! ( Âkifnâme. Hasan Basri Çantay.) deme cesaretini ortaya koyan M. Âkif  olarak gösterirler kendilerini. Yeryüzüne düşen rahmet sağanağı, yağmur damlaları olurlar canlandırırlar, hayat bahşederler, silkinmelerini, kıpırdanmalarını sağlarlar durağanlığa alışmış çorak topraklara. Toprak susuz da olsa elbette bereket yemişlerinden ihsan edecektir,''dedi. 

Arslan, Mehmet Akif‘in hayatına dair dostları tarafından çok fazla eserin yazılmış olmasının onun ömrünün çok bereketli geçmesinden kaynaklandığını söyledi. Akif’le ilgili paylaştığı şu hikaye katılımcılardan büyük alkış aldı: “Akif’in beş çocuğu olmasına rağmen sofrasında sekiz çocuk bulunurmuş. Bunun sebebini soranlara ölen bir arkadaşının çocuklarına baktığını ve onlara ömür boyu destek olacağını söylemiş.” dedi.

Konferansın ardından dereceye giren gençler sahneye çağrılarak ödülleri takdim edildi.