ANKARA (AA) - Ankara Büyükşehir Belediyesince, Ankara Kalesi'nde yer alan 88 tarihi yapı yenilendi.

Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığınca yürütülen "Ankara Kalesi Dış Kale Sokak Sağlıklaştırma Projesi" başlatıldı. 

Proje kapsamında 88 tarihi yapının çatıları, pencere ve kapıları ahşap malzemeleri yenilenirken, bina dış yüzeyleri sıva ve boyamaları yapıldı, avlu düzenlemesi gerçekleştirildi. 

Proje ile 12 bin metrekarelik zemin düzenlemesi, kentsel tasarımla bölgenin tarihi dokusuna uygun olarak şekillendirildi.

- 61 yapı daha yenilenecek

Dört etapta devam eden proje kapsamında, Ankara'nın ilk camisinin de yer aldığı iç kale bölgesindeki 61 yapıda da Koruma Bölge Kurulunun onayının alınmasının ardından çalışma başlatılacak. 

Dış kale bölgesi çevresindeki "Can, Koyunpazarı, Karaman ve Asker" sokaklarının zemin iyileştirme çalışmaları da tamamlandı. Alt yapı çalışmaları biten proje ile 11 sokak yenilendi.

- Kuruyemiş dükkanları tarihi dokuya uygun olacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Akar Pınar Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıkılmak üzere olan eski binaların, tarihi dokuya uygun olarak Koruma Bölge Kurulunca onaylanan projeler doğrultusunda elden geçirildiğini belirterek, Ankara Kalesi'nde yapılan çalışmaların bunlarla sınırlı kalmayacağına dikkati çekti.

Üstün, "Yakın bir tarihte uygulamaya başlayacağımız bir diğer projemiz ise Ankara Kalesi dış kale önünde yer alan meydan düzenleme projesinin uygulamasıdır. Bu proje kapsamında, atıl durumda olan kuruyemiş dükkanlarının tarihi dokuya uygun olarak yeniden dizayn edilmesi, dış kale bölgesinde bir meydan oluşturulması ve otopark alanlarının modernize edilmesi amaçlanıyor" diye konuştu.