Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Antalya’ya Hollywood standartlarında film stüdyoları ile film parkları kurulması ve Çanakkale Savaşları için animasyonlar ile üç boyutlu canlandırmalar yapılması yönünde çalışmaları Los Angeles’tan başlattı.

Bakan Çelik ve beraberindeki heyet, Los Angeles temasları kapsamında, dünya sinemasına yön veren en önemli yerlerden birisi olan Universal Stüdyoları’nda incelemelerde bulundu.

Bakan Ömer Çelik dünya sinemasının kalbinin attığı yer olarak bilinen ve dünya çapında pek çok önemli yapıtın çekildiği stüdyolar hakkında yetkililerden detaylı bilgi aldı.

Tema Park’ta da incelemelerde bulunan Bakan Ömer Çelik ve beraberindeki heyet daha sonra dünyanın en büyük stüdyolarını inşa eden AECOM Technology Corporation’da alanlarında uzman isimlerle bir araya gelerek Türkiye’de inşa edilmesi planlanan projelere ilişkin kapsamlı bir görüşme yaptı.

DÜNYA SİNEMASININ EİNSTEİNLARI ÇANAKKALE SAVAŞLARI İÇİN ALAN ÇALIŞMASI YAPACAK

“Bu sene Türk sinemasının 100. yılı, o sebeple sinema konusunda köklü atılımlar yapmak istiyoruz.

Bunlardan bir tanesi; Antalya’da dünyanın büyük film platolarından birini kurmak. O yüzden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız da heyetimizde.

Bugün bu film stüdyolarını gezdik beraberce. Dünyanın pek çok yerinde bunların yaptığı işler var, film stüdyoları ve film parkları var. Universal Stüdyosu da hem film stüdyolarının hem film parklarının olduğu çok büyük bir yapı. Buranın film çekimleri ve halkın ziyareti için ayrı ayrı bölümleri var. Antalya’da bu iki konsepti de bir araya getiren bir proje düşünüyoruz. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız o yüzden heyetimizde. O Belediye olarak çeşitli yerler tespit etmiş, planlama yapıyor.

Film parkı ve film stüdyolarını ziyaret ettikten sonra da bunları yapan AECOM’a gittik. AECOM’da da konuştuğumuz iki tane konu var.

Biri: Antalya’da yapılacak film stüdyosu ve film parkı gibi büyük bir yapıyla ilgili. Ne tür alternatifler olabilir, dünyadaki örnekler nasıldır onları konuştuk.

İkincisi: Bizim Çanakkale Alan Başkanlığı ile ilgili bir hazırlığımız var. Çanakkale Alan Başkanlığı kurduk, orada birçok Bakanlık çeşitli çalışmalar yapıyordu. Cumhurbaşkanımız bütün bu çalışmaların tek elden yürütülmesini ve buranın tarihi niteliğine uygun bir ruhla donatılmasını istedi.

O sebeple orada mekan düzenlemesi yapacağız. Bir de oradaki tarihi olayı canlandırmak, bu olayı hafızalarda taze tutmak için, genç insanların bunu modern çağın imkanlarıyla öğrenebilmesini sağlamak için orada hem fiziki anlamda hem de sinemanın geldiği son noktada kullanılabilecek animasyonlar ya da üç boyutlu canlandırmalarla yapabileceklerimizi konuştuk. ‘Çanakkale Alanı’nda ne tür canlandırmalar yapabiliriz onunla ilgili görüştük, ayrıntılı bir brifing aldık.

Şimdi onlar bir takım ön hazırlıklar yapacaklar. Hem film stüdyosu ve film parklarının kurulması için Antalya’ya gelecekler, hem de Antalya’da incelemeler yaptıktan sonra Çanakkale’yi ziyaret edecekler.

Çanakkale tabii çok özel bir yer olduğu için nasıl yaklaşmaları gerektiğiyle ilgili birtakım bilgiler verdik. Dolayısıyla bir ön hazırlık yapıp sonra bize bir sunum yapacaklar.”

Bakan Ömer Çelik programının son gününde dünya sinemasının başkenti Los Angeles’ta, Türk sinemasının 100. yılı onuruna bir resepsiyon verecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e Antalya Belediye Başkanı Menderes ile yapımcı ve sanatçı Yılmaz Erdoğan eşlik ediyor.