SİVAS (AA) - Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca "Milli Mücadele Karargahı" olarak kullanılan, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nin restorasyon projesi ile mekanik elektrik tesisat ikmal ve inşaat işinin ihalesinin gerçekleştirildiği bildirildi.

İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen restorasyon projesi ile mekanik elektrik tesisat ikmal ve inşaat işi ihalesine 4 firma katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İl Özel İdaresi Gelen Sekreteri Salih Ayhan, dört firmanın katıldığı ihalenin 5 milyon 660 bin lirayla sonuçlandığını belirterek, "Bir yıllık yoğun bir proje tadilatı, revizyonlar ve bilim kurullarının onaylamasının ardından nihai noktaya ulaştık. Tarihi Kongre Müzesi'nin ihalesini gerçekleştirerek yoğun bir süreci geride bıraktık" ifadelerini kullandı.

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi restorasyonuna Sivaslıların ciddi şekilde ilgi gösterdiğini aktaran Ayhan, "Kurumsal olarak bu yapıya çok büyük önem verdik. Belki bir yıl gecikme söz konusu oldu ama inşallah tertemiz bir tarihi eser restorasyonu gerçekleştireceğiz. En makul süre içinde bu işi bitireceğiz. Süreç içerisinde de teşhir tanzimin diğer aşamalarını da hallederek Kongre Müzesi'ni yeni yüzüyle ziyaretçilerin hizmetine açacağız" değerlendirmesinde bulundu.

-Müze bahçesinde yeni bir düzenleme yapılacak

Ayhan, Kongre Müzesi'nin bahçesinde de çevre düzenlemesiyle ilgili proje çalışması yapacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Şu an konser yapılan alanda yeniden bir düzenleme yapacağız. Oradaki merdivenlerin bazı bölümlerinin altını kot farkından dolayı idare olarak kullanıp makine bölümü ve elektrik aksamını işletecek bir sistem kuracağız. Kongre binasıyla ilgili bizi üzen, sıkıntıya sokan, kamuoyunu da ciddi manada rahatsız eden aşamaları tamamen bitirdik. O brandayı 4 Eylül 2015'te kaldıracağımızı düşünüyoruz. Bütün çalışmamız, bütün gayretimiz buna yöneliktir."

Çalışmalar kapsamında Kurtuluş Savaşı yıllarını yansıtacak pek çok ögeye de yer verileceğini bildiren Ayhan, "Ancak en çok Kongre günlerini anlatacağız. Ana temamız bu olacak. Bu müzeye giren ziyaretçiler Kurtuluş Savaşı yıllarını burada görecek ve kongrenin bu savaştaki önemini kavrayacak. Çalışmalar tamamlandığında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına ev sahipliği yapan tarihi Kongre Müzesi, yeni görünümüyle en güzel şekilde tekrar hizmete açılacaktır" ifadelerini kullandı.

Ayhan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz olmak üzere süreçte emeği geçenlere teşekkür etti.