Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Başakşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ’Yedi Güzel Adam’ söyleşisine katıldı. Avcı, bir dönem aynı odayı paylaştığı ’Yedi Güzel Adam’dan biri olan Cahit Zarifoğlu için, “Duruşuyla tam bir prensti, eylemiyle, nezaketiyle, sanatıyla anadan doğma şairdi” dedi.

Başakşehir Belediyesi, kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında Yedi Güzel Adam, Cahit Zarifoğlu söyleşisi düzenledi. Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Şair Cahit Koytak ve çok sayıda vatandaş katıldı. Moderatörlüğünü Asım Gültekin’in yaptığı programda Zarifoğlu’nun hayatı, eserleri ve fikirleri konuşuldu. Şair Cahit Koytak’ın şiir dinletisinin de yer aldığı programda, Cahit Zarifoğlu’nun bestelenmiş eserlerini Asaf Ekin seslendirdi. Söyleşide Zarifoğlu’nu kendi bakış açısıyla değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Zarifoğlu’nun duyarlı bir şair olduğuna değindi.

“CAHİT ZARİFOĞLU BİR PRENSTİ”

TRT’de yayınlanan dizi hakkındaki görüşleri sorulan Bakan Nabi Avcı, gerçek hayatta tanıdığı insanın bir başkasının yorumu ile yayınlandığı diziyi izlemediğini söyledi. Avcı, “Her yerde her yazar, şair için benzer tartışmalar yapılır. Yani sanat eserlerini doğrudan eser üzerinden ve esere sınırlı kalmak kaydı ile mi tanımak, yoksa diğer şahsi özellikleriyle sanatkarı tanımak mı daha iyi anlamamıza vesile olur, yoksa bazılarında bir hayal kırıklığına mı yol açar gibi endişelerle bu tartışma böyle gider. Cahit Zarifoğlu bağlamında meseleye bakarsak, itiraf edeyim ki ben diziyi izlemiyorum. Sizin tanıdığınız, sevdiğiniz, gönlünüzde, zihninizde bir yere yerleştirdiğiniz sanatçıyı bir başkasının yorumuyla, bakışıyla, oyunculuğuyla, bir başkasının onu algılama biçimiyle, izlemek bana biraz tehlikeli geliyor. Ama bu dizinin de çok büyük faydası olduğunu, bu konulardan hiç haberdar olmayan, bu şairleri, yazarları hiç tanımayan geniş kitlelerin, gençlerin bu vesile ile bu şairlerimizi, yazarlarımızı ve onlardan yola çıkarak pek çok düşünürümüzü tanımaları iyi olmuştur. Şiirin prensi benzetmesi gerçekten çok yerine oturan bir şey. Cahit Zarifoğlu tam bir prensti, duruşuyla, eylemiyle, nezaketiyle, sanatıyla anadan doğma şairdi” dedi.

YEDİ GÜZEL ADAM’IN İSMİ BAŞAKŞEHİR’DE YAŞAYACAK

Yedi Güzel Adam’ın isminin Başakşehir’de eğitim ve kültür alanında faaliyet veren kurumlarda yaşatıldığını ifade eden Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “Başakşehirliler onları gerçekten çok iyi bilir. Ama istiyoruz ki daha yakından nelerini öğreniriz? O manada Yedi Güzel Adam’ın her ay birisiyle yakın dostlarına, tanıdıklarına, hayatta olanların kendileriyle burada, hayatta olmayanların hatıralarıyla tekrar buluşalım istedik. Bugün ilki, Cahit Zarifoğlu ismini bir okula ilk olarak Cumhurbaşkanımız vermişti, oradan tanıyoruz. Yine Erdem Beyazıt burada bir okulda, oradan tanıyoruz, Akif İnan ismi yeni bir İmam Hatip lisemize verildi. Başakşehir’de yeni eserler yapıldıkça, o Yedi Güzel insanın hepsini burada yaşatmaya devam edeceğiz. Tabi Yedi Güzel Adam güzel şeyler düşünen, güzel sözler söyleyen, şiir yazan insanlar. Onların yola çıktığı dönemlerde bir şeyler yazmak o kadar zordu ki onlar o zorluğa rağmen o sözleri söylemeye yazmaya devam ettiler. Onun için Yedi Güzel Adam oldular” şeklinde konuştu.

Program sonunda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal tarafından tablo hediye edildi.