Ailede görev dağılımında herkese iş düşse de çocuklarla annelerin daha fazla ilgilendiği aşikar.

Evladını gece gündüz demeden 9 ay karnında taşıyan anne , çocuk doğduktan sonrada aynı sorumlulukla görevini yerine getirir. Annelik duygusuyla sarıp sarmalar bebeğini.

Okul yılları başlayıncaya kadar bir gölge gibi çocuğun peşindedir anne. Her dakika onun ne yaptığını , kiminle oynadığını, nerede olduğunu bilmek ister. Baba ise geçim telaşı ile eve bir lokma ekmek getirme gayretindedir.

Ve çocuk okula başlar. Evet bu genel seyir içinde anneler yine görevdedir. Ancak bu süreç de biraz daha dikkatli olma zamanı gelmiştir. Anne çocuğundan bir adım önde giderek kontrolü elinde tutmalıdır.

1 - Mutlu çocuklar başarıya daha yatkındır. Çocuklarınızı okula üzgün göndermeyin.

2 - Çocuk okula mutlaka sabah kahvaltısını yapmış olarak gitmeli. Kahvaltı yapmayan öğrencinin dikkati ilk dersten itibaren dağılmaktadır.

3 - Çocuklarınızı başka çocuklar ile kesinlikle kıyaslamayın. Her çocuğun kişilik özellikleri farklıdır ve kıyas kabul etmez. Teşvik ve tebrik ederek başarısını artırabilirsiniz.

4 - Akşam evde okul ile ilgili olumsuz cümleler kurmayın. Öğretmenini ve arkadaşları hakkında olumsuz ifadeler kullanmayın.

5 - Arada bir okulu ziyaret etmekten çekinmeyin. Öğretmeninden başarı için öneriler alın. Çocuk sizi okulda gördüğü zaman mutlu olacaktır. Her zaman okula giderseniz o zamanda sıkılacaktır.

6 - Ödevlerine yardımcı olun. Ama bu öğretmen ne çok ödev veriyor , veya bu öğretmen hiç ödev vermiyor gibi olumsuz cümleler kurmayın.

7 - Özellikle birinci sınıf anneleri , çocukların öğreneceği harf sırasını bilirse daha faydalı olacaktır. 1. Grup harfler : e,l,a,t… ile başlamaktadır.

8 - Çocuk başarmayı isterse başarır. Çocukta bu başarı isteğini oluşturmakta anne ve babalara büyük görev düşmektedir. Moral vererek zaman zaman ödüllendirerek başarı isteğini sürekli hale getirebilirsiniz.

9 – Akşam dizi izleme saatleri ile ders çalışma saatleri çakışmasın. Haliyle akşamları tv izlenmektedir. Çocuklar daha önceden ödevlerini bitirirse daha sağlıklı olacaktır.

10 – Çocuklarınıza ilk okul yılından itibaren bir kitaplık oluşturmaya gayret edin. Zaman zaman kitap hediye ederek kitap sevgisini aşılayın.

11 – Zaman zaman ondan gazete , takvim yaprağı, hikaye okumasını isteyin ve mutlaka dinleyin. Okuması hızlanacak ve okul başarısı artacaktır.

12 – Misafirler yanında çocuğunuzun dersleri ile ilgili olumsuz cümleler kurmayın. Bu onun iç dünyası için felakettir. Ve inadına başarısız olmak için gayret eder..

www.fatihbircan.com

Fatih Bircan – Eğitimci Yazar