Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)Başkanı Cemil Çiçek, “Biz birbirimize kendimizi tanıtamadık ki yeteri kadar, Fransız’a, Almana, İngiliz’e başkasına tanıtalım. Bu tanıtım günleri kültürümüzün, değerlerimizin yaşatılması, buluşturulması bakımından önemlidir” dedi.

Hazırlıkları aylar öncesinden başlayan ve üç kenti Başkent’te aynı çatı altında buluşturacak olan Tanıtım Günleri bugün başladı. Kars, Ardahan ve Iğdır Valiliklerinin Kars, Ardahan, Iğdır Serhatlılar Birliği Federasyonu öncülüğünde Kars, Ardahan, Iğdır (KAI) Federasyonu, Kars Belediyesi katılımlarıyla ilk kez düzenlenen Kars, Ardahan, Iğdır Tanıtım Günleri’nin açılışı, Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) gerçekleşti. Açılış törenine, TBMM Başkanı Çiçek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, milletvekilleri, valiler, belediye başkanları ve davetliler katıldı.

TBMM Başkanı Çiçek konuşmasında, tanıtım günlerinin kültürün, değerlerin yaşatılması ve buluşturulması bakımından önemli olduğunu ifade ederek, “Bu tür günleri ben şahsen önemsiyorum. Fırsat buldukça da bu hemşehri günlerine katılıyoruz. Bunun birçok faydası var. Evvela tanıtım günleri diyoruz. Eskiden şöyle söylerdik. Biz kendimizi dünyaya tanıtamadık. Biz birbirimize kendimizi tanıtamadık ki yeteri kadar, Fransız’a, Almana, İngiliz’e başkasına tanıtalım. Bu tanıtım günleri kültürümüzün, değerlerimizin yaşatılması, buluşturulması bakımından önemlidir. Hepimizin doyduğu yer var, doğduğu yer var. Burada da önemli bir nüfus var. Fırsat buldukça elbette memlekete gidiyorlar. Burada buluşmak, kaynaşmak, orayla burayı buluşturmak önemlidir. Onun için bu günler faydalıdır” dedi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz ise, tanıtım günlerinin önemine vurgu yaparak şunları ifade etti:

“Bu tür etkinliklerle hem bölge dışında yaşayan ama o bölgede kökenleri olan insanların bölgeye ilgisini çekmiş oluruz. Ülkemizin değişik bölgelerini bu yörelerin daha iyi tanımasını sağlıyoruz. Yörenin ürünleri burada sergileniyor. El ürünlerinden sanayi ürünlerine, mutfağına kadar çok çeşitli örfü, adeti tanıtılmış oluyor. Serhat Kalkınma Ajansı 4 il için kurduğumuz bir ajanstır. Bu üç ilimiz dışında bir de Ağrı ilimiz yer alıyor. Buralarda hibe destekli projelere destekler veriyoruz. Bu yörelerimizin kalkınması gelişmesi için sosyal ekonomik anlamda çalışmalar yapıyoruz. Oraya giden yatırımcıya yardımcı oluyoruz. Yörenin bir taraftan da tanıtımını yapıyoruz. Bu yörelerimizde en fazla ihtiyaç duyduğumuz iş özel sektörün ilgisidir. Özel sektörü bu bölgelere çekmemiz gerekiyor. Bir taraftan teşvikler uyguluyoruz, alt yapıyı geliştiriyoruz. Bu yörelerimizde büyük ölçekli demir yolu, havaalanı ve üniversitelerimize yatırımlar yapıyoruz. Bütün bunları tamamlayacak olan özel sektörün üretken alanlara yapacağı yatırımlardır. İstihdam oluşturacak yatırımlardır.”

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan olarak ilk defa tanıtım günlerine katıldıklarını söyleyerek, şunları aktardı:

“Ardahan Belediyesi olarak ilk defa tanıtım günlerine katılıyoruz. Elbette Ardahan’ımızın da beraber olduğumuz Kars’ın, Iğdır’ın, yine bu bölgeye komşu olan Erzurum’un çok önemli potansiyelleri var. Turizm, gelenekler, tarih anlamında potansiyeli var. Elbette yerel ürünler ve turizm, hayvancılık ön plana çıkıyor. Yapılacak çok iş var. Tanıtılacak çok materyal ve potansiyel var. En önemlisi bunun pazara sunulmasına, işletmeciliğe dönüşmesinde çok çok sürece ihtiyacımız var. Biz bu işte daha yeniyiz. İlk defa Ardahan Belediyesi olarak temsil ediyoruz. Bunu uyandırmaya çalışıyoruz. Bu tanıtım günleri vesile olur diye düşünüyoruz. Bugün standımızı ziyaret eden hemşehrilerimize, tüm katılımcılara ve bize destek veren herkese teşekkür ediyorum.”

Açılışta TBMM Başkanı Çiçek ile Kalkınma Bakanı Yılmaz’a tablo hediye edildi. Bakan Yılmaz, daha sonra Atatürk Kültür Merkezi’ndeki stantları gezdi.