SİVAS (AA) - Sivas'ta 65 yaşındaki kemik tarak ustası İhsan Kutluca, koç, manda ve boğa boynuzundan yaptığı tarakları, dünyanın birçok ülkesine gönderiyor.

Buğday Pazarı'ndaki atölyesinde baba mesleğini oğluyla sürdüren Kutluca, koç, manda ve öküz boynuzundan tarağın yanı sıra birbirinden farklı eşyalar da yaparak, müşterilerine sunuyor.

Boynuzları şehir dışından getirterek bir yıl kurumasını bekleyen Kutluca, boynuzları kesip, ısıttıktan sonra yapacağı ürüne göre presliyor. Müşterilerinden özel siparişler de alan Kutluca'nın yaptığı ürünlerden en çok boynuz taraklar rağbet görüyor. 

Kutluca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemik tarak üretiminin aileden geldiğini ve yaklaşık yüz yıldır aile bireylerinin bu işi devam ettirdiğini söyledi.

Yaptığı ürünlerde manda, koç ve boğa boynuzu kullanan Kutluca, "Manda boynuzunun yeri ayrı, boğa veya koç boynuzun yeri ayrıdır. Boynuzları nereden bulursak oradan almaya çalışıyoruz. Kesimhanesi olan, et balık kurumundan her yerden alıyoruz. Genellikle de Erzurum'dan geliyor" dedi.

Boynuzun kesildikten sonra en az bir ya da iki yıl beklemesi gerektiğini vurgulayan Kutluca, yapım aşamasını anlatarak, "Boynuzları 2 kez kuruturuz. Daha sonra yapacağımız ürünlere göre keser, kabasını alır, ısıtır en son da presleriz. Presledikten sonra yapacağımız ürüne göre şekil veririz. Örneğin, tarak yapacaksak dişler açılır, ince işlemleri yapılır parlatılır" diye konuştu.

Kutluca, normal saç tarağı çeşitleriyle beraber yaklaşık 70 farklı ürün de yaptığını belirterek, "7-8 türlü tarak çeşidimiz var" ifadesini kullandı.

Boynuz tarakların meraklılarının çok olduğunu ve müşterilerin bu ürünleri daha çok vitrinleri için aldığını dile getiren Kutluca, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin her tarafında müşterim var. Avrupa ülkelerinin hemen hepsine hatta Japonya'dan Kanada'ya kadar bu boynuz tarakları gönderdim. Boynuz tarak veye normal tarak isteyen müşterilerimiz 30 ila 50 lira arasında değişen fiyatlarıyla birlikte kargo ücretlerini ödeyerek ürünlerimizi istiyor, ben de verilen adreslere gönderiyorum. Kim ne isterse adresine kargoyla yollarım. Kemikle yapamayacağımız hiçbir şey yok, 'Hayal etmesi sizden gerçekleştirmesi bizden' diyoruz."