3 BOYUTLU KAT'I SANATI BÜYÜLÜYOR
15. Yüzyılda Osmanlı döneminde popüler olan Kat’ı sanatı Karaman’da sanatseverlerle buluştu. Aydın’ın Çine İlçesinde Halk Eğitim Merkezinde Usta öğreticiliği yapan ve Karaman yerleşen Pekcan çiftinin, Kat’ı Sanatı sergisi Karaman’da büyük beğeni topladı.


Makro AVM’de hafta sonu izlenime açılan sergide, unutulmaya yüz tutmuş sanatları tekrar hayat verme, gelecek kuşaklara aktarma çalışmaları bu sefer Kat'ı Sanatıyla gözlendi. Halk Eğitim Merkez Usta Öğreticisi Neşe Pekcan ve onun kadar sanatla iç içe emekli polis memuru Yunus Pekcan, Kat'ı Sanatındaki eşsiz güzelliklere sahip çalışmalarını halkla paylaştı.
24 eserin sergilendiği sergide, Arapça kesme anlamına gelen Kat ile katlanarak yapılan ve 2 ile 3 boyut halini alan görsel çalışmalar takdir topladı.
Bir desenin veya yazı stilinin kâğıt veya deri gibi tabakaların üzerine oyulmasıyla yapılan Türk süsleme sanatlarından birisi olduğu öğrenilen "Kat'ı sanatı"nın 15. yüzyılın sonlarında doğru en önemli eserlerini Osmanlı Döneminde vermeye başladığını belirten Neşe Pekcan;
“15.16. Yüzyıllarda Osmanlı sanatı olan Kat’ı drei ve kağıt oymacılığında süslemede kullanılmıştır. Kat Osmanlıca’da kesmek anlamındadır. Osmanlı döneminin gerilmesi ile Kat’ı sanatımız unutulmuştur. Bazı bilim insanları Kat’ı sanatını araştırıp, gün yüzüne çıkarmış bizlerde Milli Eğitim ve Halk Eğitim Merkezlerinde bu kursları vererek Kat’ı Sanatını yaşatıyoruz. Karaman insanımıza tanıtım amaçlı mini bir sergi açtım. İlgiden dolayı da mutluyum.”dedi.

KURSİYER YETİŞECEK
Öte yandan Osmanlı’dan kalan sanatsal miras Karaman’da yaşatılacak. Usta Öğretici Neşe Pekcan nezaretinde Karaman Halk Eğitim Merkezinde Kat’ı Sanatı Resimlerinin yapımı için eğitim kursları verilecek.