BUENOS AIRES (AA) - Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki Independencia metro durağında, İspanya'daki Elhamra Sarayı ile özdeşleşen "Allah'tan başka galip yoktur" (La Galibe İllallah) düsturunun da yer aldığı Endülüs mirası İslami motiflerle bezeli duvar süslemeleri görenlerin ilgisini çekiyor.

Şehirdeki altı metro hattında farklı temalarda süslemeler kullanılırken, 1935'te inşa edilen "C" hattındaki metro duraklarının duvarlarında İspanya'nın farklı bölgelerinden manzaralar bulunuyor.

-Sevilla'dan Buenos Aires'e taşınan çiniler -

Independencia durağındaki sanatsal unsurların, mimar Martin S. Noel ve mühendis Manuel Escasany tarafından yapıldığı bilinse de duraktaki duvar süslemeleri ve dekorasyonda asıl yetkili ismin İspanyol mühendis Don Rafael Benjumea Burin olduğu belirtiliyor.

İspanya’nın Endülüs özerk bölgesindeki Sevilla kentinde doğan Burin'in, şehirde İslami dönemden kalan estetik mirastan ve özellikle çini sanatından etkilendiği ifade ediliyor.

Burin, bu nedenle Endülüs mimarisinin yanı sıra İslam sanatının en önemli yapıları arasında bulunan Granada’daki (Gırnata) Elhamra Sarayı ile özdeşleşen "La Galibe İllallah" düsturu ve diğer İslami motiflerin yer aldığı çinilerin orijinal kopyalarını, metro duraklarındaki süslemelerde kullanılmak üzere Buenos Aires'e getirdi.

-Dünyada örneği yok -

Süslemelere dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Arjantin İslam Merkezi Tarihi Çalışmalar Direktörü Ricardo Elia, "Allah’tan başka galip yoktur" (La Galibe İllallah) yazısının Arapça kaligrafi şeklinde dünyada sadece Buenos Aires'teki bu metro durağında yer aldığını söyledi.

Muhabir: Ömer Musa Targal