KAYSERİ/SİVAS/KIRŞEHİR/YOZGAT (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 77. yılında Kayseri, Sivas, Kırşehir ve Yozgat'ta düzenlenen törenlerle anıldı.

Kayseri'de, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından saat 09.05'te siren sesi eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Yoldan geçen vatandaşların yanı sıra bazı sürücüler de araçlarından inerek saygı duruşuna eşlik etti.

Uluslararası Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde eğitim gören Fildişi Sahili vatandaşı Muhammed Bakayo'nun elindeki Türk bayrağıyla Atatürk Anıtı'nın yanında saygı duruşunda bulunması dikkati çekti.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal'i rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıflamasından sonra Anadolu topraklarının birçok ülkenin saldırısına maruz kaldığını hatırlatan Düzgün, şunları kaydetti:

"Büyük zorluklar ve yokluklar içinde Mustafa Kemal Atatürk'ün organize ettiği Kurtuluş Savaşı ile Türkiye Cumhuriyet'ine giden yol hazırlanmıştır. Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması yönünde yüz binlerce şehit vererek, Cumhuriyet ilan edilmiştir. Cumhuriyeti yaşatmak için hep birlikte gayret gösteriyoruz. Hedeflerimizi daha da artırarak Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Türkiye'nin daha iyi seviyede olması için hep birlikte gayret göstereceğiz."

- Sivas 

Sivas Valisi Alim Barut, 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır, Belediye Başkanı Sami Aydın ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen anma töreninde Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu.

Vali Barut, burada yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve rahmetle andıklarını belirtti.

Güçlü bir devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yeni bir Türk devletinin temellerini atmakla kalmadığını, modernleşme ve dönüşüm hamlelerini cesaretle gerçekleştirdiğini vurgulayan Barut, "Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 77. yıl dönümünde kendisini ve silah arkadaşlarını bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum" dedi.

- Kırşehir

Anıt Meydanı'ndaki törene, Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Murat Bulut, Belediye Başkan Vekili Emre Şahinci ile milletvekilleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Anıta çelenk sunumunun ardından, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada çevre yollardaki trafik akışı durdu, vatandaşlar saygı duruşuna eşlik etti. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından göndere çekilen bayrak yarıya indirildi. 

Buradaki törenin ardından Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Ulvi Özdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü toplantı salonunda "Çağdaş Devlet Adamı Olarak Atatürk ve Atatürk Devrimlerinin Önemi" konulu konferans verdi.

- Yozgat 

Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan törende, 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, daha sonra İstiklal Marşı okundu.

Sirenlerin çalması sırasında bazı sürücüler de araçlarından inerek saygı duruşuna katıldı.

Törende, Vali Abdulkadir Yazıcı, Belediye Başkanı Kazım Arslan, Garnizon Komutanı Albay Selçuk Yıldırım, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri erkan, öğrenciler ve vatandaşlar hazır bulundu.