CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 95’inci yıl dönümü olması nedeniyle açıklama yaptı.

Cumhuriyet’in her yurttaşın hakkı ve bu toprakların en büyük devrimi olduğunu ifade eden CHP’li Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bağımsızlık ve özgürlük uğruna canı pahasına mücadele eden, kurtuluşu ve kuruluşu halkıyla kolkola gerçekleştirmiş Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının bizlere emaneti, nesiller boyu sürecek olan laik ve demokratik Cumhuriyetimizin 95’inci yılı kutlu olsun.

Halkın kendi kaderine egemen olduğu ve yönetim şeklini Cumhuriyet olarak kabul ettiği bugün; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “En büyük bayramdır.” Laikliğin, çağdaşlığın, demokrasinin ve özgürlüğün teminatı, kimsesizlerin kimsesi olan Cumhuriyet, bu topraklardaki en büyük devrimdir. Her yurttaşın hakkıdır ve sonsuza dek yaşayacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, bizlere Cumhuriyetimizi armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarını, Milli Mücadele kahramanlarımızı ve şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.”

CHP İl Başkanı Kadir Ergin

CHP Karaman İl Başkanı Kadir Ergin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.

Ergin, mesajında: “Cumhuriyetimizin 95. Yılını kutladığımız bu anlamlı ve önemli günde partimizin cumhuriyet anlayışına göre egemenliğin kaynağı halktır.

Cumhuriyetimizin 95. Yılında yıpranan örselenen ilkeler ve hukuk düzeni için kendini sorgulayarak daha iyiye ve doğruya ulaşmanın yollarını açmak halkla birlikte halktan güç ve yetki alarak demokratik hukuk devleti kurallarına ve barışa bağlı olarak siyasetini sürdürecek Cumhuriyetin kazandırdığı ilke devrimlere sonuna kadar sahip çıkacaktır” dedi.

CHP Merkez İlçe Başkanı Ahmet Tanju Kuytan

CHP Karaman Merkez İlçe Başkanı Ahmet Tanju Kuytan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.

CHP Karaman Merkez İlçe Başkanı Ahmet Tanju Kuytan mesajında; “29 Ekim” Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verilen, 20. Yüzyılın en büyük ve en onurlu mücadelesi olan İstiklal Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasını takip eden süreçle modern Türkiye Cumhuriyeti’nin doğduğu gündür. Cumhuriyet, modernleşme devriminin özgürlükçü demokrasiye giden yoldaki en büyük adımdır.

Bu nedenle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı; milletimizin Cumhuriyete, onun üzerinde yükseldiği temel değerlere, bu bağlamda özgürlükçü demokrasiye olan bağımlılığı ve tutkusunun en güçlü şekilde ifade edildiği bayramdır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak Cumhuriyetimizin temel değerlerinin, demokrasinin bütün kurumlarının ve kuvvetler ayrılığının baskı altına alınmaya çalışıldığı bu dönemde; Demokrasi, insan hakları ve özgürlükler konusundaki mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğimize ve bu mücadelenin başarıya ulaşacağına ilişkin inancımla Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.” ifadelerine yer verdi.
CHP Kadın Kolları Başkanı Gülsen Kayserilioğlu
CHP Karaman Kadın Kolları Başkanı Gülsen Kayserilioğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.

Kadın Kolları Başkanı Kayserilioğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Türk kadını gerçek yeri ve değerini Atatürk’ün düşünce ve uygulamaları ile bulmuştur.

Atatürk, 1923 yılında “Şuna inanmak lazımdır ki dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” demekte ve “toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı bilgisizlikten ileri gelir. Bir toplumun bir organı faaliyette iken diğer bir organı işlemez ise o toplum felç olur” ana düşüncesi ile çağdaş bir bakış yansıtmaktadır. Atatürk’ün kadına özgü düşünceleri evrensel nitelik taşımaktadır.

Türk kadınına, aktif ve erkekle eşit bir konuma geçişi işte bu dönemde yapılan yeniliklerle oluşmuştur.

Atatürk Türk kadınını anne ve eş olarak görevini gerektiği gibi yapılabilmesi ve toplum hayatındaki yerini alabilmesi için önce eşit eğitim olanaklarına kavuşması ve sonra erkeğe tanınan bütün hakların tanınmasının doğru olacağına inanıyordu. Bu nedenle;
1925 yılında çıkartılan kıyafet yasası ile kadın tesettürden kurtarılmış uygar ulusların kılığına kavuşmuştur.

3 Mart 1924 de Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile 1926 da kabul edilen medeni kanunla aile temeli yeniden kurulmuş, kadına medeni haklar verilmiştir.

1930 yılında yeni belediye yasasında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

1935 yılında yapılan ilk genel seçimde 18 Kadın Milletvekili TBMM’ye girmiştir. O dönemde Fransız kadınları henüz seçme ve seçilme haklarına sahip değildi. Görülüyor ki Kurtuluş savaşı ile birlikte Türk ulusu dünyadaki değişime öncülük eder duruma gelmiş geri kalmış ülkelerin çağdaşlaşma ve sanayileşme hareketine ve İslam âleminde laiklik hareketine öncülük eden devlet olmuştur.

Atatürk’ün kadına tanıdığı siyasal hakları uygulamada ileri gidileceği yerde neden geri kalınmıştır? 1991 seçimlerinde TBMM’de 8 kadın milletvekili girebilmiştir.

Medenin kanunu İsviçre’den aldığımız halde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımada Türkiye İsviçre’den önce davranmıştır.

Türkiye’de 1930’da kabul edilen eşit ücret uygulaması birleşmiş milletlerde bizden 18 yıl sonra 1952’de kabul edilmiştir. Şimdi durup düşünmek gerekiyor. Cumhuriyetle kadınlara tanınan bunca haklar acaba bugün gereği gibi uygulanabiliyor mu?

İnsan haklarının dolayısıyla kadın haklarının korunması ve gözlenmesi sosyal devlet yapısı içerisinde kâğıt üzerinde kalmamalıdır. Bu hakların kullanımı ve yaşama geçirilmesi kadınların Cumhuriyetle sağlanan haklarını sonuna kadar kullanması ile mümkün olacaktır.

Sonuç olarak kadınların politikaya aktif katılımı siyasal partilerde faaliyet göstermesi, parlamentoya girmesi, sendika dernek ve meslek kuruluşlarında görev almaları ve yeteneklerini zaman içinde yasaların kabul ettiği, ancak gelenek görenek veya manevi kültürümüze aynı paralelde benimsenmeyen haklarına sahip çıkmaları gerekmektedir.

Çok eskiden beri erkeklerle eşit sorumluluk taşıyan Türk kadınlarının üretim faaliyetlerine daha fazla katılımları bilgi ve beceri ve değer yargılarının yükselmelerini her şeyden önce kadını ev içi rollerle sınırlayan geleneksel yükselmelerini her şeyden önce kadını ev içi rollerle sınırlayan geleneksel tutumun değişmesini sağlayacaktır. Atatürk Türk kadınına çok ileri ve aydınlık bir yol açmıştır. Artık küçük dünyamızı beklentilerimizi değil, ülkemizin ve yeryüzünün gelecekteki sahipleri olan çocuklarımızı düşünerek dünya kadınlarının yüzyıllar boyu bekleyip özlediği hakları bize Cumhuriyetle birlikte sağlayan Atatürk’ün Türk kadınına açtığı ileri ve aydınlık yolda yürümeliyiz. Türk kadını olarak Türk aydını olarak bizlerin şansına erişememiş çalışan üreten erkeği ile birlikte yaşama savaşı veren Türkiye’deki kadın çoğunluk adına büyük sorumluluklarımız olduğuna inanıyorum ve diyorum ki Atatürk’ün Türk kadınına meslek sahibi olmanın, sanatını, bilimi, sosyal ve siyasal hayatın kapılarını açan laiklik ve cumhuriyet ilkelerine sahip çıkmak, yaşatmak ve yerleştirmek kadın erkek en büyük görevimizdir.

Gerçek demokrasi ve barış ancak böyle sağlanıp güç kazanacaktır. Kadınların çağdaş yurttaş politik varlık sayılmadığı devlet formları günümüzde de geleceğin dünyasında kabul görmemelidir. Çünkü cinsiyetçi ayrımcılık sonucu yeterince değerlendirilmeyen kadın gücü ve yeteneklerinden asıl kayba uğrayacak sonunda toplum ve insanlık olacaktır.”

CHP Karaman Gençlik Kolları Başkan’ı İlyas Karabaş

Karabaş, mesajında: “Bugün ülkemizin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 92’inci yıldönümünü büyük bir gururla kutlamaktayız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde milletimizin azmiyle yürütülen Milli Mücadele’nin ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, dünya tarihinin önemli başarılarından biridir. Bugün, bağımsız, özgür bir devlet olarak yeniden ayağa kalktığımız, demokratik, sosyal bir hukuk devleti şekliyle Cumhuriyeti kurduğumuz gündür. Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesi ile En Büyük Bayram günüdür. Ancak son günlerde yaşananlar göstermektedir ki, birliğe, beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardır. Sahip olduğumuz vatan sevgisi ve özgürlük aşkı, dün olduğu gibi bugün de devam etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetin 92. yıldönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyor, Cumhuriyet Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyorum. “dedi.

CHP Karaman Gençlik Kolları İlçe Başkanı Halil Ertap

Ertap, mesajında:

Cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün arkasından gözünü bile kırpmadan ölüme giden on binlerce şehidin kanıyla kuruldu.29 Ekim, başta Atatürk olmak üzere, gazi ve şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygı sevgi ve minnetle eğildiğimiz, emanetlerine her zaman sahip çıktığımızın, çıkacağımızın sözünü verdiğimiz bir gündür.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyor, Cumhuriyet Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyorum.” dedi.