CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, geçen günlerde İHA tarafından gündeme getirilen tarihi Horozköy Tren İstasyonu için Demiryolu Müzesi olsun önerisinde bulundu.

Manisa’daki Horozköy istasyon binasının içler acısı durumunun Manisalıları rahatsız ettiğine dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, “Ülkemizde 150 yıllık geçmişi olan demir yolu ulaşımının ilk başladığı yerler arasında Manisa bulunmaktadır. 1856 yılında yapımına başlanan İzmir-Aydın demiryolunun ardından 1865 yılında İzmir-Kasaba ’Turgutlu’ ve Manisa-Bandırma hattı yapılarak hizmete açılmıştır. Bu nedenle, Manisa ve ilçelerinde bulunan gar ve istasyon binaları tarihi ve kültürel değere sahiptir. En önemlilerinden biri kabul edilen ve Fransız mimarisiyle yapılan Horozköy istasyon binası atıl durumda bekletilmektedir” dedi.

Sahipsiz kalan binanın zaman içerisinde kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildiğini kaydeden Ören, şöyle konuştu: “Tarihi binanın on yıl içerisinde biri aslına uygun olmak kaydıyla dört defa restorasyon geçirdiği bilinmektedir. Buna rağmen korunmadığı için binadaki zarar her geçen gün büyümektedir. İstasyon binalarının korunması amacıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanının cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdim. Kurtuluş savaşına ve cumhuriyet tarihine tanıklık eden bu yapıların korunması hepimizin görevidir. Manisa’nın değeri olan bu yapıların kültürel amaçla kullanılması aslına uygun şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle demiryolu taşımacılığının ilk başladığı yerlerden birisi olan Manisa’da ‘Demiryolu Müzesi’ açılması yararlı bir hizmet olacaktır. Horozköy istasyon binasının bu amaçla kullanılacak olması tüm Manisalıları memnun edecektir.”

Hasan Ören tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı cevaplandırılmasını istediği soru önergesi şöyle:

“Manisa’da bulunan gar ve istasyon binası sayısı ne kadardır. Mülkiyetleri hangi kuruma aittir? Başka kurum ve kuruluşlar ile şahıslara kiralanan istasyon binaları var mıdır? Horozköy istasyon binasının aslına uygun restore edilmesi ve tamiratının yapılması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Ülkemizde demir yolu ulaşımı tarihi açısından büyük bir öneme sahip olan Horozköy istasyon binasının Demiryolu Müzesi yapılması konusunda bir çalışma yapacak mısınız? Eğer bina kurumunuz tarafından kullanılmayacaksa bu binayı, aslına uygun şekilde korumak şartıyla belediyelere veya başka kurumlara kültürel amaçla kullanmak üzere devretmeyi düşünüyor musunuz?”