İzmir’in gözde sanat merkezlerinden Karşıyaka Sahnesi, modern bir tiyatro mekânı olarak yeniden inşa ediliyor.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü A. Necat Birecik’in temelini attığı tiyatro binası, sanatseverlere yenilenmiş yüzüyle hizmet vermeye devam edecek.

Akustiğinden ses ve ışık düzenine, sahne tekniğinden fuayesi ve idari yapısına baştan aşağı yepyeni bir görünüme kavuşturulacak yeni sahne İzmir için de bir ilk olacak.

Modern teknoloji ile güçlendirilerek depreme dayanıklılığı artırılacak 45 yıllık binanın 226 olan seyirci kapasitesi de 308’e ulaşacak.

İZMİR’İN KARŞI YAKASINA BİR KÖPRÜ

Kültür ve sanat ile adı birlikte anılan İzmir’de en büyük sorunun seyirci kapasitesi olduğuna vurgu yapan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Birecik, temel atma töreninde yaptığı konuşmada; İzmir Devlet Tiyatrosunun ‘Karşı Yakaya’ bir köprü oluşturduğunu ve Devlet Tiyatroları olarak kapasite sorununu burada çözüme kavuşturduklarını söyledi.

Sanatseverlerle iki yıl sonra yeniden buluşacak sahnenin yıkımını merak edenlere ve yerine ne yapılacağını soranlara temel atma töreninde seslenen Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü Bozkurt Kuruç ise, töreni tiyatro sevdalıları ile tiyatro sanatçıları için bir bayram, geleceğin sanatçıları için de ekmek kapısı olarak nitelendirdi.

SAHNENİN YIKIMI TARTIŞMALI OLMUŞTU

Efes Sinema Salonu olarak 1966 yılında kurulan ve zaman içerisinde tiyatro binasına dönüşen Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesinin yer aldığı bina, Devlet Tiyatrolarının mülkiyetine 2010 yılında girdi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezinin ‘yürürlükteki deprem yönetmeliğine göre’ binada güçlendirme çalışması yapılması konusunda hazırladığı teknik değerlendirme raporu ile yıkımına karar verilen sahnesinin geçen yıl gerçekleştirilen yıkımı, bazı tartışmalara konu oldu.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Birecik, İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Metin Oyman, Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü Bozkurt Kuruç, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel ile Prof.Dr. Özdemir Nutku’nun temelini attığı Ragıp Haykır Sahnesi yine bir tiyatro binası olarak modern yapısıyla Ağustos 2017’de seyirciyle buluşacak.