Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin (ADOB), "Dostlar Beni Hatırlasın” oyununun dünya prömiyerini 17 Kasım’da gerçekleştirecek. Oyununun koreografı İhsan Bengier, “Birim Dans Tiyatrosu olarak arkadaşlarımızla ‘Dostlar Beni Hatırlasın’ üzerine Aşık Veysel’in fikirlerinden yola çıkıp, imajlarından yola çıkıp, felsefesinden yola çıkıp onu anlatmayı, biraz toprak kokusunu anlatmayı düşündük” dedi.

ADOB’un 17 Kasım 2014 tarihinde dünya prömiyerini yapacağı "Dostlar Beni Hatırlasın” oyununun basın toplantısı, eserin koreografı İhsan Bengier ve eserin beste ve müziklerini düzenleyen Murat Gedikli’nin katılımıyla gerçekleşti. Devlet ve Opera Balesi’nin bünyesinde Birim Dans Tiyatrosu’nun ilk temsilini Guguk Kuşu ile 2004 senesinde verdiğini hatırlatan Bengier, "2004 senesinden bu yana 40 yaşını doldurmuş sanatçı arkadaşlarımızın ve dansçı arkadaşlarımızın sahneye çıkmasını sağladı. Birim Dans Tiyatrosu’nun özelliği 40 yaşını doldurmuş sanatçıların atıl durumdan çekilip fail duruma alınmalarını desteklemekte. 2008 yılında Sayın Rengim Gökmen döneminde resmen Birim Dans Tiyatrosu adıyla hayata geçirildi. Arkasından 2010 ve 2011 sezonunda da İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde Birim Dans Tiyatrosu birimleri kuruldu” diye konuştu.

“AMAÇLARINDAN BİR TANESİ ULUSALDAN EVRENSELE ULAŞABİLME”

“Bugüne kadar Birim Dans Tiyatrosu bu arkadaşlarımızla birlikte Töre, Çakırcalı Efe, Gönüllü Çekmeceler ve Guguk Kuşu olmak üzere 4 tane prömiyer gerçekleşti” diyen Bengier, “Bunların hepsi de dünya prömiyeri. Bizim buradaki amacımız yerelden evrensele, ulusaldan evrensele ulaşmak. Onun için çalıştığımız arkadaşlarımız genelde bizim kendi bestecilerimiz, kendi müziklerimiz, kendi koreografımız, kendi dekoratörümüz ve kendi kreatörlerimizle birlikte çalışıyoruz. Amaçlarından bir tanesi ulusaldan evrensele ulaşabilme. Bunları da başardığımızı düşünüyoruz” dedi.

“SAHNEDE AŞIK VEYSELLER GÖRECEĞİZ”

Bengier, Aşık Veysel’in 21 Mart’ta vefat ettiğini ve "Dostlar Beni Hatırlasın” oyununun dünya prömiyerinin o tarihte yapılmasının daha anlamlı olacağını anlatarak, şunları kaydetti:

“Birim Dans Tiyatrosu olarak arkadaşlarımızla ‘Dostlar Beni Hatırlasın’ üzerine Aşık Veysel’in fikirlerinden yola çıkıp, imajlarından yola çıkıp, felsefesinden yola çıkıp onu anlatmayı biraz toprak kokusunu anlatmayı düşündük. Aşık Veysel’in ilkbahar, yaz, sonbahar, kış gibi bir dönemini alıyoruz. Sahnede Aşık Veyseller göreceğiz. Aşık Veysel yok sahnede. Aynı zamanda ölen, aynı zamanda yaşamı içinde taşıyan insanlardan bahsedeceğiz. Salt Aşık Veysel gidiyoruz aslında. Aşık Veysel’in özünü anlatıyoruz. Yaşayan Aşık Veysel öldükten sonra da toprak olacağına inanan Aşık Veysel’den bahsediyoruz. ‘Ben öldüğüm zaman üzerime taş koymayın kuzular yesin ot olsun, koyunlar yesin süt olsun, arılar çiçeklerimden bal alsın benimde bu millete hayrım olsun’ diyen Aşık Veysel’den bahsediyoruz. Aynı zamanda doğumu ve ölümü içinde yaşayan. Buradan yola çıkarak Aşık Veysel’i anlatıyoruz.”

“BİZ İNSAN OLAN AŞIK VEYSEL’İ, BİZLER GİBİ OLAN AŞIK VEYSEL’İ, TOPRAK OLAN AŞIK VEYSEL’İ O SALT, YALIN AŞIK VEYSEL’İ SAHNEYE TAŞIMAK İSTEDİK”

Aşık Veysel’in bir geleneğin son temsilcilerinden biri olduğunu ve Divan Edebiyatı ile değil, halk geleneğiyle çalışan birisi olduğunu ifade eden Bengier, “Biz bunu Şamanların baksı geleneğinin devamı olarak algıladık. Kökenler olarak Alevi kültürüne kadar geldiğimiz zamanda o baskı geleneğinin devam ettiğini görüyoruz. Onun için Aşık Veysel’i o zamandan alıp güncel geçişler arasında biz Şamanizm’in belli sembollerini kullanarak geçişler yaptık. Herhalde bu ilk defa dans olayı olarak hayata geçiriliyor. Öyle de bir ilki var bugün. Bizim önümüzde insan olan Aşık Veysel var. Basit toprakla uğraşan, köyde yaşayan toprak insanı Aşık Veysel var. Biz insan olan Aşık Veysel’i, bizler gibi olan Aşık Veysel’i, toprak olan Aşık Veysel’i o salt, yalın Aşık Veysel’i sahneye taşımak istedik” şeklinde konuştu.

“BİRİ DEĞİL, YAKLAŞIK 30 KİŞİ AŞIK VEYSEL’İ CANLANDIRACAK”

Oyunun içinde 5 tane Aşık Veysel türküsünün olduğunu ve şiirlerini kullandıklarını bildiren Bengier, bazı müziklerin yeniden bestelendiğini kaydederek, “Biri değil, yaklaşık 30 kişi Aşık Veysel’i canlandıracak. Çünkü biz bunları kromozonsal olarak Aşık Veysel aldık. Sahnede olan her şey Aşık Veysel. Onun için Aşık Veysel’i bir Aşık Veysel bedenine sıkıştırıp sahneye koymaktansa evrensel olan Aşık Veysel’i yakalamak benim için daha uygun geldi. Soyut bir Aşık Veysel. ‘Dostlar Beni Hatırlasın’ diyor ama bizde diyoruz ki ‘dostlar seni hatırladı’ dedi.

Eserin adıyla ilgili ise Bengier, “41 sene yaklaşık dostları Veysel’i çok hatırlamamışlar. 41’inci senede akıllarına gelmiş hatırlamak gibi düşündüm ben. Biz onu hatırladığımızı belirtmek için ‘Dostlar Beni Hatırlasın’, dostlar bizleri de hatırlasın bizde bunları yaptık. Belki Veysel vasıtasıyla sahneye çıkmış sanatçıları da hatırlayabilirler diye düşündüm. Aşık Veysel’in salt anlatılabileceğine ben inanmadım. Onun için opera, müzik, görsel sanatların birçoğunu iç içe getirerek Aşık Veysel’i anlatmayı tercih ettim” ifadelerini kullandı.

Aşık Veysel’in bilimsel yönü olduğuna da dikkati çeken Bengier, oyunun bundan sonra gelebilecek 2. bölümünün olabileceğini açıkladı.

“İŞİN İÇİNDE DRAMDA VAR, GÜLMEKTE VAR, NEŞEDE VAR”

Eserin beste ve müziklerini düzenleyen Murat Gedikli ise, Aşık Veysel’in mütevazılığı ve sıkıntılı yaşadığı hayatı kucaklayarak onun içinden felsefe çıkarmasının kendisini çok etkilediğini söyleyerek, “İşin içinde dramda var, gülmekte var, neşede var. Bunun üzerine gittiğim için ben bu düzenlemeleri yaparken çok duygulandığımı söylemek isterim. Kim besteledi ya ne kadar güzel olmuş gibi sanki başka birisi yapmış ve benimde çok hoşuma gitmiş gibi hissettim. Müziği de ben sade bir şekilde düzenledim. Çünkü sadelik güzeldir. Seyirciyi daha çok içine alır. Aşık Veysel’in kullanılan 5 türküsünün düzenlemeleri ve bu Şamanizm geleneğinden gelen bölümleri de besteleyerek bu eserin müziklerini ortaya çıkarttım” diye konuştu.

PRÖMİYERE AŞIK VEYSEL’İN AİLESİ DE KATILACAK

Dünya prömiyerine Aşık Veysel’in 8 torununun da katılacağını bildiren Gedikli, böyle bir temsilin yapılmasının ailesini çok mutlu ettiğini ifade etti. Ayrıca 17 Kasım tarihine Devlet Opera ve Balesi Fuayesi’nde Aşık Veysel’in fotoğraflarının yer aldığı sergi gezilebilecek. Aşık Veysel’in 41. yıl anısına sahnelenecek olan “Dostlar Beni Hatırlasın” oyununun dünya prömiyeri 17 Kasım Pazartesi günü saat 20.00’de gerçekleşecek.