Türkiye’nin en önemli fotoğraf festivallerinden biri haline gelen Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali (BursaFotoFest), ‘Birlikte Yaşamak’ temasıyla 6-11 Aralık tarihleri arasında dünyanın en önemli fotoğraf sanatçılarını Bursa’da buluşturuyor.

Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) iş birliğiyle bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası BursaFotoFest’in tanıtım toplantısı Merinos AKKM Muradiye Salonu’nda yapıldı. Fotoğraf gönüllülerinin ve basın mensuplarının ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hedefleri olan ve sürekli gelişen Bursa’nın tanıtımına büyük katkı koyan festivali 4. kez düzenlediklerini söyledi. Festivale destek olanlara teşekkür eden Altepe, “Bursa birikimli şehirdir. Doğasıyla yeşiliyle kültürel birikimiyle öne çıkan bir şehir. Bursa’yı her alanda öne çıkarmak istiyoruz. Bursa’nın turizm şehri olması ve değerlerini dünyayla paylaşmak için adımlarımızı atıyoruz. UNESCO Dünya Mirası listesine girmemizle birlikte Bursa evrensel bir değer oldu. Gerekli yatırımlarımızı yapıyoruz. Şehrimizin öne çıkarılması için tanıtımı da önemsiyoruz. Dünyayla paylaşacağımız çok şey var. BursaFotoFest ciddi adımlardan biridir. Türkiye’de yapılan ilk fotoğraf festivalidir. Hatta diğer şehirlere ihraç etmeye başladık. Bizden sonra İstanbul ve diğer şehirlerde yapılmaya başlandı. Festivalin ilkini yaptığımızda güzel sonuçlar aldık. Daha sonra festivali her sene yapmaya karar verdik. BursaFotoFest denince akla Bursa gelsin, Bursa denilince de akla gelen FotoFest olsun istedik” dedi.

Gelişen teknolojiyle beraber fotoğrafın artık hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Başkan Altepe, 4 senedir fotoğrafa gönül verenleri Bursa’da buluşturduklarını hatırlattı. 2011 yılında “Karşılaşmalar”, 2012 yılında ‘İnsanlığın İzleri’ ve 2013 yılında ‘Hayatın Renkleri’ başlığıyla düzenlenen festivalin, bu yıl ise 6-11 Aralık 2014 tarihleri arasında ‘Birlikte Yaşamak’ temasıyla yapılacağını belirten Altepe, “Uluslararası BursaFotoFest 3 senedir olduğu gibi bu sene de uzunca yazılan metinlerin anlatamayacağı hissi, fotoğraf aracılığıyla anlatıyor. İlk kez 2011 yılında, Türk ve dünya fotoğrafçılarını Bursa’da buluşturan BursaFotoFest, bu sene de farklı ülkelerden gelen yerli ve yabancı 159 fotoğraf sanatçısını Bursalılarla buluşturuyor” diye konuştu.

Festivalle Bursa’yı Avrupa’nın ve Ortadoğu’nun fotoğraf başkenti yapmak istediklerini açıklayan Altepe, festivalde 12 bin dolarlık ödül dağıtılacağını, yarışmaya 39 ülkeden bin 155 fotoğrafçının 3 bin 834 fotoğraf gönderdiğini, 5 kıtadan ve 57 farklı şehirden katılım olduğunu ifade etti. Festivale 7 uluslararası, 32 ulusal ve 120 yerel sanatçı katılacağını söyleyen Altepe, danışma kurulu üyeliğini Ara Güler, İzzet Keribar, Prof. Dr. Levent Kılıç, Prof. Dr. Melih Zafer Arıcan, Utku Kaynar, Öğr. Gör. Mustafa Bilge Satkın’nın yaptığı festivalin küratörlüğünü ise Hasan Şenyüksel’in üstlendiğini hatırlattı.

BKK Başkanı Semih Pala ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin destekleri sayesinde festivalin 4 senedir yapıldığını ifade etti. Sivil toplum ayağı olarak Bursa Kent Konseyi gönüllülerinin ciddi katkı verdiğini anlatan Pala, bölgenin en büyük fotoğraf festivalinin el birliği sayesinde yapıldığını belirtti. Kent konseylerinin nasıl yürütüleceğini Bursa’nın en güzel şekilde gösterildiğini dile getiren Pala, Büyükşehir Belediyesi’nin her zaman ve her faaliyette Bursa Kent Konseyi’ne destek olduğunu vurguladı. 6 Aralık Cuma günü Saat 14.00’da geleneksel festival yürüyüşünün yapılacağını hatırlatan Pala, “İnönü Caddesi’nden inerken Dörtyol girişinde toplanıyoruz. Yürüyüşümüzü kar, yağmur, çamur demeden eşimizle, dostumuzla, çocuğumuzla Zafer Meydanı’na kadar yapıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı yürüyüşümüze davet ediyorum. Fotoğraf yarışmasına 5 kıtadan katılım oldu. Böyle bir gücümüz var. Bu gücümüzün artarak devam edeceğini biliyoruz” dedi.

BKK Yürütme Kurulu üyesi Dr. Ceyhun İrgil ise, BursaFotoFest’in şehre ve halka dokunan bir program olduğunu ifade etti. FotoFest’e destek olan gönüllüler arasında öğrenci, fabrika işçisi, öğretmen ve işadamı bulunduğunu belirten İrgil, “FotoFest’in işi aslında bizim için bittiği gün başlıyor. Dünyanın her yerinden gelen binlerce fotoğraf, ‘Griye Veda, Renklere Merhaba’ projesi kapsamında kamu kurumlarına bağışlanarak sergileniyor. 8 yıldır süren projede 50’ye yakın kuruma bağışlandı. Her okula 30’dan aşağı fotoğraf vermiyoruz. Bu sene dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarının eserlerini kamu kurumlarına bağışlayacağız. 150 bin dolar değerindeki bir koleksiyonu Uludağ Üniversitesi’ne vereceğiz. Depomuzda binlerce dolarlık fotoğrafların baskısı duruyor. Başvurulara göre dağıtmaya devam edeceğiz” dedi.

Uluslararası BursaFotoFest Kuratörü Hasan Şenyüksel, ekim ayında Berlin Fotoğraf Festivali’nde ilk sergiyi kendisinin açtığını, bin 500’ye yakın katılımcının olduğunu hatırlattı. Aynı anda bir müze müdürünün de kendisine ‘1500 fotoğrafla bir salonda sergi açmışsınız?’ dediğini anlatan Şenyüksel, “Meğer Bursa’da açtığımız sergiyi anlatıyormuş. Newyork Times’te çıkan haberden öğrenmiş. Çok gururlandım. Bursa gerçekten fotoğraf ve görsel tarih yazıyor. Ayrıca iki ayrı şehirden fotoğraf festivali yapmam için teklif aldım. Bursa, artık fotoğraf festivali ihraç eder hale geldi” diye konuştu.

BursaFotoFest Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Melih Zafer Arıcan ise, 1900’lü yılların başından beri dünya tarihinin fotoğrafla yazıldığını anlattı. Bu yüzden fotoğrafın üzerine en çok konuşulan sanat dallarından biri olduğunu söyleyen Arıcan, bu yıl yapılan festivalde seminerlerin ağırlığını akademisyenlere verdiklerini, 14 seminer ve 2 panelin düzenleneceğini ve 21 konuşmacının katılacağını açıkladı. Fotoğraf ana bilim dalı olan çoğu üniversitenin festivalde yer alacağını aktaran Arıcan, “10 akademisyen bilgi ve görüşlerini paylaşacak. Akademisyenler yanlarında yaklaşık 40 öğrencisini getirecek. Onlar da fotoğraflarını ve heyecanlarını paylaşacak. ‘Sosyal Medya ve Yeni Fotoğraf Kariyerleri’ konulu ve bizim fotoğraf fenomenleri dediğimiz panele 3 konuşmacı katılacak. Bunların takipçi sayısı, Bursa nüfusundan fazladır. Mustafa Seven, Sezgin Yılmaz, Sefa Yamak’ın 2.8 milyon kişi takip ediyor. Bunu nasıl başardıklarını BursaFotoFest’e anlatacaklar. ‘Basın Fotoğrafçılığı’ konulu diğer panelde ise Türkiye’de basın fotoğrafçılığına yön veren 4 fotoğraf editörü yar alacak” dedi.

BUFSAD Başkanı İlhan Özer, festivali düzenleyen Büyükşehir Belediyesi’ne ve Bursa Kent Konseyi’ne fotoğraf sanatçıları adına teşekkür etti. Fotoğraf festivalinin 28 sene öncesine dayandığını söyleyen Özer, dernek kuruluşuyla beraber yerel yönetimlerle işbirliği yaptığını kaydetti. Bu seneki programda Bursa’daki fotoğraf üretimine daha fazla yer verildiğini aktaran Özer, Bursa’da ciddi anlamda fotoğrafa ilgi olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından konuşmacılar, gönüllülerle beraber hatıra fotoğrafı çektirdi.