Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Ahşap Ağaç Oymacılığı Atölyesi’nde incelemelerde bulundu.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, atölyeyi kurarken oluşturulan prensip ve hedeflere ulaşılmaya başlandığını söyledi. Kaybolan değerlerin geri kazandırılması ve kullanılmasını sağladıklarını dile getiren Başkan Günaydın, Gökkubbe Ulusal Fuar ve Kongre Merkezi için yapılan kapı ile dünyaca ünlü ressamlara ait fotoğrafların üç boyutlu olarak ahşaba aktarılacağını belirtti.

GÖKKUBBE’NİN KAPISI 80 METREKARE OLACAK

Yılbaşında inşaatının geri kalan kısmı ihale edilecek Gökkubbe Fuar Alanı’nın giriş kapısının Ahşap Ağaç Oymacılığı Atölyesi’nde yapıldığını, 8 metre yüksekliğindeki kapının 3 girişli, 4 kanatlı ve 10 metre ene sahip olacağını belirten Başkan Günaydın, Osmanlı ve Selçuklu motiflerinin kullanıldığı kapıda Isparta’yı sembolize eden gül motiflerinin de kullanıldığını söyledi. Başkan Günaydın, kapının ağırlıklı olarak sedir ağacından yapıldığını, kapının yan kanatlarının kündekari ile, orta kanatlarının ise oymadan yapılacağını bildirdi. Kapıda Türk boyları sembollerinin ve Türk Bayrağı’nın işleneceğını anlatan Başkan Günaydın, "Kapının iç kısmında ise Bursa Ulu Cami’ndeki minberde bulunan güneş sistemi işlenecek. Kapıyı tek bir parmakla açmak mümkün olacak. Bu kapının yapımı takriben 10 ay sürüyor. Kapı, tarihimizi, milli kültürümüzü ve bayrağımızı anlatan bir kapı oluyor" dedi.

FATİH SULTAN MEHMET, BÜYÜK DALGA ÜÇ BOYUTLU OLDU

Dünyaca ünlü ressamların tablolar da Isparta Belediyesi Ahşap Ağaç Atölyesi’nde 3 boyutlu hale getiriliyor. Nakkaş Sinan’ın Gül Koklayan Fatih tablosu, Katsushika Hokusai’nin Büyük Dalga tablosu ahşap üzerine üç boyutlu olarak işlendi.

Isparta’yı simgeleyen gülün yanı sıra dünyaca ünlü ressamların tablolarının da artık ahşaba üç boyutlu olarak işlendiğini aktaran Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, kültürel ve sanatsal değerleri önümüzdeki süreçte 30 bin metrekare üzerinde planlamasını yaptıkları yeni bir müzede sergilenmesini hedeflediklerini ifade etti.

Önemli tabloların üç boyutlu olarak tamamen el işçiliği ile ahşaba işlendiğini dile getiren Başkan Günaydın, bundan önce de Picasso’nun Guernica tablosunun üç boyutlu hale getirildiğini söyledi. Başkan Günaydın, "Bu tablolar tamamen el işçiliği ile yapılıyor ve emsali bulunmayacak. Bu eserlerimizi ileride müzede sergilemeyi düşünüyoruz. Biz bu atölyeyi kurarken bunları hayal ediyorduk. Bugün hayalimiz gerçekleşiyor. Çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Atölyemizin hedefi sonsuz olacak. Her zaman daha mükemmelini arayacağız. Bu eserler tarihte önemli bir yer alacaktır" dedi.

ÜÇ BOYUTLU GÜL TABLOSU

Isparta Belediyesi Ahşap Ağaç Oymacılığı Atölyesi’nde gül objelerinin ahşaba işlenmesinin yanı sıra şimdi de Isparta’yı simgeleyecek olan aralarında Isparta gülü, bülbüller, kelebek ve arıların da bulunduğu 3 boyutlu bir tablo yapılıyor. Beş yıldan bu yana gül motifli çeşitli ahşap ürünlerin yapımını gerçekleştirdiklerini söyleyen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, "Tablonun her bir köşesi ayrı bir heyecan duyulacak şekle geliyor. Isparta’yı temsil edecek, simge olacak bir eserin çalışmasını sürdürüyoruz. Bu tablolar kısa sürede çok önem taşıyacak bir hale gelecek" şeklinde konuştu.