İlahiyatçı Yazar Dr. Selman Kuzu, aile içinde sağlıklı iletişimin olabilmesi için çiftlerin empati kurması gerektiğini, görüş alışverişinde bulunmayan çiftlerin ise büyük sorunlar yaşadığını söyledi.
Özel Gevher Hatun İlköğretim Okulu ile Beklenen Bahar Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Hanımlar Derneği’nin birlikte organize ettiği, Sabah Dershaneleri’nin sponsorluğunda Demosan Otel’de gerçekleşen ‘Efendimizin Hayatında Ailenin Önemi’ konulu konferansa Karaman Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, İl Özel Genel Sekreteri M.Salih Baldız, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Selmani Karaçam, İl Milli Eğitim Denetimleri Başkanı Ahmet Saim Durgun, Şube Müdürü Abdurrahman Kurt katıldı.

İmamı Azam Cami İmam Hatibi Nesib Parlak’ın Kuranı Kerim Tilaveti, Gevher Hatun İlköğretim Okulu Müdürü Ali Celal Öztan’ın açılış konuşması ve okul öğrencisi Nazlı Can Asenakutlu’nun ‘Bir yiğit vardı’ adlı şiiri okuması ile başlayan program İlahiyatçı Yazar Dr. Selman Kuzu’nun konuşması ile devam etti.

Kuzu, aile içinde sağlıklı iletişimin olabilmesi için çiftlerin empati kurması gerektiğini, görüş alışverişinde bulunmayan çiftlerin ise büyük sorunlar yaşadığını ifade etti. Aile içi iletişimin dört ana etkeni olduğunu ifade eden Kuzu, bunları dinleme, anlama, empati ve istişare olarak sıraladı. Empatiyi kuran eşlerin sorunları tamamen ortadan kaldırabilmek için Hz. Peygamber'in (SAV) sünneti olan istişareyi yapması gerektiğini, aile içinde sağlıklı iletişimin olabilmesi için çiftlerin öncelikli olarak birbirleriyle konuşmalarını tavsiye etti. Anlamanın iki taraflı olmasının önemine değinen Kuzu, "Erkek kadını anlamaya çalışmıyorsa veya kadın erkeği anlamaya çalışmıyorsa iletişimden söz etmek mümkün değildir.

Burada eşlerin birbirini anlamaları sadece söylenen sözleri anlamak değildir. Sözün arkasındaki duyguların, düşüncelerin anlaşılması, tasavvur edilmesi gerekir. Gerçek anlamda samimiyetle eşler birbirleri ile konuşuyor, birbirini dinliyorsa o zaman sağlıklı bir iletişim var demektir." diye konuştu.Gerçek anlamda samimiyetle eşler birbirleri ile konuşuyor, birbirini dinliyorsa o zaman sağlıklı bir iletişim var demektir." diyen Kuzu, konuşurken hakaret etmenin asla iletişim olmadığını ifade etti. Sözün de bir edebi olduğuna işaret eden Dr. Selman Kuzu, şöyle devam etti: "Sözün, tesir etmesi için kalpten gönülden çıkması gerekir. Peygamberimiz (sav) eşler arasında tartışma olduğu vakit bu tartışmayı sona erdiren eşe Allah'ın cennetten bir köşk vereceğini belirtiyor. Bütün meseleler istişare ile müzakere ile çözülebilir. Konuşurken öfkenin mutlaka kontrol altına alınması gerekir." dedi.