Prof. Dr. Burhanettin Can, Siyonizm'in İslam ülkelerindeki eğitim sistemlerini etkileyerek, kendi istekleri doğrultusunda öğrenciler eğitmek için çalıştığını dile getirdi. Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER)’in organize ettiği Uluslararası 2. Eğitim Konferansı gerçekleşti.

Yunus Emre Konferans Salonu’nda gerçekleşene konferansa çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi ve dinleyici katıldı. Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) il temsilcisi Mehmet Karakaş yaptığı açılış ve selamlama konuşmasında ÖĞ-DER hakkında bilgiler verdi. Karakaş'ın konuşmasından sonra konferansa geçildi.

Ekonomik ve Araştırmalar Merkezi'nden Prof. Dr. Burhanettin Can "Siyonizmin eğitim yolu ile insanlığı ifsadı ve etkileri' başlıklı yaptığı sunumunda önemli tespitlerde bulundu. Can, 'Niye bizim kitaplarımızda İslami düşünce ve bilim adamları yer almaz' diyerek başladığı konuşmasında, "Okul kitaplarımızda hangi bilgiler var. Bunu verilecek cevap aslında ne demek istediğimizi açıklar" dedi. Siyonizm'in İslam ülkelerindeki eğitim sistemlerini etkileyerek, kendi istekleri doğrultusunda öğrenciler eğitmek için çalıştığını kaydeden Can, "Siyonizm bilgileri en baştan tahrif eder. Okullarda öğretilen bilgiler içinde neden vahiy bilgisi yer almaz. Bunu daha bilginin ayrıştırmasında yapar. Varlık, bilgi ve değer teorisi aşamasında bunu tahrif eder. Özellikle bilgi teorisi aşamasında Kur'an ve vahiy yoktur. Bunu okul müfredatlarımızda bulamazsınız. Bu onlara göre dogma ve bilimsel değildir. Akıl ve beş duyu ile elde edilen geçici bilgilerle toplumu şekillendirdiler" diye eleştirdi. "İslam coğrafyası sömürge eğitimi altındadır" diyen Can, Türkiye'deki eğitim sisteminin Lozan sonrası Hayyum Nahum doktrini ile şekillendiğini söyledi. Can, "İlk darbe bunun ile oldu. Müfredatlarda Türkiye'de Arap düşmanlığı, Arap ülkelerinde ise Türkiye düşmanlığı koydular. Peki kim bu fitneyi soktu aramıza. Ulusçular soktu. Maziyi ve tarihi aşağılayarak aşağılık kompleksi ile soktular” dedi.