Eskişehir’de 9’uncu Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, sinema sanatçısı Salih Kalyon’un da katıldığı bir yürüyüşle başladı.

Festival açılışına katılacak vatandaşlar, Hoşnudiye Mahallesi Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi üzerinde bulunan bir alışveriş merkezi önünde toplandı. Tepebaşı Belediyesine bağlı “Eko Şov Ritm Grubu”nun performansını sergilemesinin ardından sinema sanatçısı Salih Kalyon’un da katılımı ile açılış etkinliğinin yapılacağı Odunpazarı Belediyesi’ne ait Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezine (YKSM) yürüdü. “Her yer festival, her yer direniş” sloganlarının atıldığı yürüyüş sonrası kültür merkezinde Odunpazarı Belediyesi tarafından yemek verildi.

Yürüyüş öncesi duygularını dile getiren Kalyon, Eskişehir’i çok beğendiğini vurgulayarak, “Güzel bir tesadüf ki temizlik işçilerinin burada vurmalı sazlar orkestrasına şahit olduk. Sokaklarımızı, mahallemizi temizledikleri kadar ‘müzik ruhun gıdasıdır’ gerçeğiyle ruhlarımızı da temizlediler. Eskişehir ülkemizde örnek bir şehir. Ama nedense hep kötü şeyler örnek alınıyor. O başarılı belediye başkanları gelip buradaki başarıyı görmezden geliyor. Bulunduğunuz şehirle iftihar edebilirsiniz. Burada yaşadığınız için çok şanslı insanlarsınız” dedi.

Açılış töreni konuşmasını Isı Cihazları Fabrikası (ICF)’de grev yapan işçiler adına Adil Eyigün yaptı. Konuşmanın ardından ICF işçilerine açılışa gelen bazı sivil toplum kuruluşları plaket hediye etti.

Festivalin açılışı, yönetmenliğini Ali Aydın’ın yaptığı "Küf" filminin gösterimiyle başladı. 17 farklı ülkeden toplam 76 film ücretsiz olarak gösterilecek festival, 12-18 Aralık tarihleri arasında, ücretsiz olarak gösterimlerin olacağı bildirildi.