Kuzey Kafkasya’daki medya kuruluşu Adigey STRC ekibi tarafından, diasporada yaşayan Çerkeslerin yaşamlarıyla ilgili Eskişehir’de yaptıkları araştırmaları sonucu hazırlanan haberler yayınlandı.

Adigey STRC muhabirleri, 151 yıl önce sürgün olarak Türkiye’ye gelmiş olan ve diasporada yaşayan Çerkeslerin, Kafkasya’da yaşadıkları döneme ait adetleri ne kadar koruduklarını araştırmak için Türkiye’ye geldi. Bursa ve Düzce’den sonra Eskişehir’i ziyarete gelen muhabirler, Çerkes nüfusun yoğun olduğu Oklubalı köyünü ziyaret ettiler. Muhabir Svetlana Kushu, burada yaşayan yaşlılarla ve gençlerle sohbetler etti. Yaşlıların ve gençlerin anadillerini koruduklarını görmesinden memnuniyetini de kendi gazetelerinde dile getiren Kushu, Eskişehir’de kültürün ve adetlerin korunduğunu görmenin kendisini mutlu ettiğini ifade etti.

Oklubalı köyünde Kafkasya’da da sürdürülen mahalli Çerkes ezgileriyle program çekimlerini tamamlayan muhabirler Odunpazarı’nda bulunan Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Kültür Evi’ni de ziyaret etti. Burada da Kafkasya’ya özgü Çerkes yemeklerini tadan muhabirlere, Dernek Başkanı Ghuche Ufuk Çevik de eşlik etti. Eskişehir’in ve Çerkes köylerinin Kuzey Kafkasya’da tanıtılacağından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Başkan Çevik, kendilerini ziyaret eden hemşehrilerine teşekkür etti.

Eskişehir ziyaretinin ardından Maykop’a dönen Svetlana Kushu, çekimlerini yaptıkları köylerle ilgili haberleri, televizyondan önce Maykop’ta bulunan ve Kiril alfabesi ile yayın yapan bir gazetede yayınladı. Kushu, 151 yıl önce sürgün gelen Çerkeslerin kültürlerini koruduğunu görmekten onur duyduğunu ifade etti.