ESKİŞEHİR (AA) - "Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti" etkinlikleri kapsamında planlanan ve "Göç" temasını işleyen unsurlara yer verilecek "ETİ Şehir ve Göç Müzesi"nin temeli atıldı.

Merkez Odunpazarı ilçesi Kemal Zeytinoğlu Caddesi'nde düzenlenen törende konuşan Vali Güngör Azim Tuna, tarihi evlerin bulunduğu bölgede kurulacak müzede, Türklerin yaşadığı göçlere ilişkin objeler, görseller ve canlandırmalara yer verileceğini söyledi.

Türk dilini konuşan milletler arasında dostane ilişkiler geliştirilerek, bilimsel, kültürel, sanatsal araştırma, inceleme ve etkinlikler yapılacağını belirten Tuna, "Göç Müzesi, kültürel birliği ve dayanışmayı sağlayan, dünya barışına, uygarlığına, bilime ve sanata katkıda bulunmak amaçlarını taşıyan 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' misyonunun önemli bir halkasını oluşturacak" dedi.

Dünyada en önemli göç müzelerinin Kanada, Danimarka ve Fransa başta olmak üzere 14 ülkede bulunduğuna değinen Vali Tuna, Eskişehir'e de bilimsel ve teknolojik bakımdan bu ülkelerdeki örneklerden geri kalmayacak bir müzenin kazandırılacağını dile getirdi.

Tuna, ayrıca müze bünyesinde "Göç kütüphanesi", "Araştırma Merkezi" ve "Atölye" kurulacağını da bildirdi.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca ise tarihi yapıların bulunduğu Odunpazarı'nda bu tür bir müzenin inşasına başlanmasının çok değerli olduğunu belirtti.

Bölgede yaklaşık 30 sokakta 300'e yakın binanın restorasyonunun tamamlandığı bilgisini veren Koca, "Bu tarihi ortama yakışacak bir yapının inşa edilecek olması çok önemli" diye konuştu.

ETİ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı da her yönüyle gelişimine ara vermeden devam eden Eskişehir'in, yaşanabilir kentler arasında en üst sıralarda yer aldığını vurguladı.

Kanatlı, ETİ'nin yarım asrı aşkın bir süredir Eskişehir'e hizmet verdiğine de değinerek, şunları kaydetti:

"Ailem uzun yıllardır Eskişehir'e katkı sağlayacak birçok projeye imkanları dahilinde destek vermiş, özellikle de Eskişehir halkına bunu bir borç ve vazife olarak görmüştür. Bizler Eskişehir'in sosyokültürel gelişimine katkı sağlamak amacıyla pek çok alanda şehrimizde yatırımlar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Son 5 yılda Eskişehir'in gelişimi için gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projelerine 34 milyon lira harcadık."

Konuşmaların ardından müzenin temeline ilk harç, Vali Tuna, milletvekili Koca ve Kanatlı tarafından döküldü.