Geçmişiyle yüzleşme cesareti gösteren toplumları anlatan fotoğraflar, Dünya İnsan Hakları Günü’nde Bursa’nın merkez Nilüfer ilçesinde sergilendi.

Avustralya başbakanının Aborjinlerden özür dilemesinden, Bulgaristan Parlamentosu’nun 11 Ocak 2012 tarihinde Türk azınlıklardan özür dilemesine kadar sekiz konuyu ele alan “Bir Daha Asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür” sergisi Nilüfer Belediyesi, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür iş birliğiyle Nazım Hikmet Kültürevi Yeraltı Sanat Galerisi’nde açıldı.

Serginin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Sergi Koordinatörü Kubilay Özmen ve çok sayıda sanatsever katıldı. Toplumların geçmişiyle yüzleşmeden sağlıklı bir yol alınamayacağını altını çizen Bozbey, “ Dünya İnsan Hakları Günü’nde, dünyanın dört bir yanında, içinde bulunduğumuz iletişim çağına, teknoloji çağına, bilgiye en kısa yoldan ulaşabilme çağına inat, demokrasi adına pek çok ayıp yaşanıyor. Bugün Dünya İnsan Hakları Günü’nde en çok ihtiyaç duyduğumuz şey ne yazık ki ve hala demokrasi” şeklinde konuştu.

Serginin koordinatörü Kubilay Özmen de, hedeflerinin birlikte yaşama kültürünü topluma yerleştirmek olduğunu söyledi.

Sergiyi hazırlarken dünyadaki ‘resmi özürlerin’ arşiv çalışmasını yaptıklarını belirten Özmen, “Bu sergide sekiz vaka incelemesi görüyoruz. Mesela ‘Kanlı Pazar’la ilgili özür ya da Bulgaristan’daki Türk azınlıklarla özürlerden oluşan bir sergi. Bunun için kişisel arşivler, devlet arşivleri, üniversite arşivleri tarandı. Sergide on tane video yer alıyor. Sergi ile bir arada yaşama kültürüne dair bu vakaları göstermek istedik. Çünkü bu dünya tarihinde sekiz tane resmi özrü görmekle beraber, özür dilenir gibi yapılmış bir sürü vaka var. Dilenmemiş vakalar da var. Buradan insanları düşünmeye davet ediyoruz” dedi.

25 Ocak 2015 tarihine kadar açık kalacak sergide 24 Ocak Cumartesi günü yazar, çevirmen, yayıncı ve editör Tanıl Bora ile söyleşi düzenlenecek.