Geçtiğimiz günler okuyucularıyla buluşan Araştırmacı Yazar Osman Ülkümen’in kaleme aldığı ‘Orta Asya’dan Karaman’a Karagözzadeler, Hacı Rafet Nas’ın Hayatı ve Hatıraları’ kitabı beğeni toplamaya devam ediyor.
Karaman Gündem olarak dizgi& tasarım ve baskısını gerçekleştirdiğimiz kitap geçmiş ve yakın Karaman tarihine ışık tutuyor. Gazetemizi ziyaret eden Araştırmacı Yazar Osman Ülkümen kitapla ilgili olarak bilgiler verdi.

Ülkümen kitapla ilgili yaptığı tanıtım konuşmasında;’’Elinizdeki eser, oldukça yoğun bir arşiv çalışmasının ve konuyla ilgili pek çok eserin incelenmesi sonucu ortaya çıkmıştır.  

Bu kitabı okurken mutlaka kendinizden bir şeyler bulacak, bir şeyler öğrenecek ve hayatınızda böyle durumlarla karşılaşırsanız nasıl davranacağınız konusunda tecrübeler edineceksiniz. Orta Asya’dan Anadolu’ya, oradan Karaman’a bir tarih yolculuğuna çıkacaksınız. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine ve yaşanan olaylara tanıklık edecek, onun yıkılışını ve yeni bir devletin nasıl kurulduğunu göreceksiniz. Osmanlı Medreselerinden İstiklal Mahkemelerine, Delibaş İsyanı’ndan ilk meclise kadar bir dizi olaya tanıklık edeceksiniz. Cumhuriyetin ilanı ve sonrasında yapılan yenileşme hareketleri ile bunların doğurduğu sonuçlar hakkında fikir sahibi olacaksınız.

Koskoca bir ailenin iki yüz elli yıllık soyağacı dökümünü göreceksiniz. Konya Medreselerinden başlayıp Mekke’de son bulan bir müderrisin inişli çıkışlı hayatını izleyeceksiniz. Peygamber aşkıyla yanıp tutuşan, bu uğurda şanı şöhreti, mevkiyi makamı, çoluk çocuğu bırakıp “En sevgiliye” kavuşmak için O’nun yanı başında 49 yıllık muhacirliği yaşayan Şeyh’in yaşamını bulacaksınız.  Kısacası yakın tarihimiz ve Karaman tarihi açısından yakın dönemde yaşanmış pek çok olaya tanıklık edeceksiniz. 

Karaman’da, bu şekilde bir sülalenin Orta Asya’dan Karaman’a süregelen tarihini, yaşamlarını, soyağacını ele alan ilk çalışmalardandır. Araştırmalarımız esnasında çok sayıda arşiv belgelerinden, defterlerden, hatıratlardan, o döneme ait duyduğu olanların anlatımlarından ve şimdiki yaşamlarından yararlandık. Yüzlerce kaynağı ve çeşitli tutanakları incelemek zorunda kaldık. Olabildiğince bulunması gerekenleri ve ulaşabildiklerimizi bularak yazıya aktardık,’’dedi.

Kitapla ilgili olarak ziyaret ettiğimiz Rafet Nas yaptığı açıklamada;
’’Her insan fanidir. Elbet bir gün bizlerde bu dünyadan göçeceğiz. Önemli olan gelecek nesillere neler bıraktığımızdır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle insanlar arasında birliktelik iyice kopma noktasına gelmiştir. Beni bu konuda bir şeyler yapmaya iten neden de bu kopukluğu önlemek, dinimizin önemli emirlerinden biri olan sıla-i rahimi unutturmamaktır. Bildiğimiz ve araştırılan ailemiz ve tarihimizle ilgili konulan gelecek kuşaklara aktarmaktır. Yine edindiğimiz tecrübeleri ve yaşanmış olayları tarihe not ettirmektir. Öyle ya; "Söz uçar, yazı kalır..." Atalarımız böyle bir kayıt tutmadıkları için eskiler hakkındaki sorulara cevap vermekte zorlanıyor hatta veremiyoruz. Babamızdan ya da dedemizden duyduklarımızla kalıyoruz. Oysa ailemizde ve sülalemizde önemli şahsiyetler bulunmaktadır. Hayatlarını ve yaşadıklarını gelecek nesillerin bilmesi, tecrübe edinmesi önemlidir.
Tarih sadece geçmişi bilmek için değil geleceği kurmak için de önemlidir. Geçmişini bilmeyenler geleceğe yön vermekte zorlanırlar. Aynı zamanda tarih milletlerin hafızalarıdır. Bu çalışma ile hem tarihimiz ele alınmış hem de kültürümüz ve yaşantımız işlenmiştir. 
Bir yılı aşkın bir zamandır değerli araştırmacı Osman Ülkümen, bilmediğimiz ve asla bulamayacağımız ne kadar bilgi ve belge varsa bıkmadan, usanmadan, yorulmadan bulmuş ve bu kıymetli eseri yazmıştır. Ben de bu derece ciddi ve yararlı bir eser ortaya çıkacağını ummuyordum. Kendisine çok teşekkür eder, Başarılarının devamını dilerim,’’dedi.

Rafet Nas bastırdığı bu kitabı İsmet Paşa Caddesi üzerindeki Nas Otel’de bulunan yazıhanesinde ücretsiz olarak dağıtmaktadır.