Samsun Devlet Opera ve Balesi’nde sahnelenecek olan Hekimoğlu’nun dünya prömiyerinde, operaya bir kere dahi gelmemiş ve Hekimoğlu’nun köylüsü Hasan Gençay, temsilde sahne alarak opera tarihinde bir ilki gerçekleştirecek.

Karadeniz’in ünlü halk kahramanı Hekimoğlu’na librettist Bertan Rona ile birlikte hayat veren Tolga Taviş’in Hekimoğlu operası son provasını aldı. Kostümlerle alınan son provada opera sanatçılarının performansı dikkat çekti.

Oyunun 2. perdesinde ise hayatında bir kez dahi opera izlememiş emekli 54 yaşındaki Hasan Gençay, opera sanatçılarının arasında sahneye çıktı. 3 çocuk babası ve Hekimoğlu’nun köylüsü olan Gençay, kostümlü provanın ikinci perdesinde kahvede geçen kısa çaycı rolünü üstlendi.

Dünya opera literatürüne kazandırılacak ’Hekimoğlu Operası’ ilk eser olması yanında, hayatında hiç opera gitmeyen 54 yaşındaki Hasan Gençay’ın sahne alması nedeniyle de büyük önem taşıyor.

Hekimoğlu’nun köylüsü olduğunu söyleyen Hasan Gençay, ”Samsun Devlet Opera ve Balesinden ‘Hekimoğlu’ operasında bulunmamızı yönetmen arkadaşlar uygun görmüş. Bende kabul ettim çıktım geldim. Operaya ilk defa geliyorum ve ilk defa oyuncu olarak operaya giriyorum ama direkte sahneye girmemiz ilginç bir şey. Ama insanın hayatında bazen ilginçlikler olabilir” dedi.

‘Hekimoğlu’ operasının dünyada ilk defa seslendirileceğini ve sahneleneceğini hatırlatan Hekimoğlu Operası Rejisörü Figen Ayhan, “Bu opera Türkiye için çok önemli bir opera, çünkü çok fazla opera yazılmıyor. Karadeniz’in bağrından çıkmış bir kahraman olan Hekimoğlu’nun hikayesini anlatıyor. Aynı zamanda bu aşk hikayesi olup, bir kötü ve iyi hikayesi bir taraftan da iyiliğin kötülüğü nasıl sıkıştırdığı, baskı altına aldığı gösteriliyor. Sonunda Hekimoğlu ölüyor ama onun temsil ettiği şeyin kazandığını bize türkü gösteriyor. Ordu’nun Yassıtaş köyü bizim hemen burnumuzun dibinde aslında, bütün olay Yassıtaş’ta geçiyor. Yassıtaş’tan birinin de oyunun içerisine aldık. Bu daha önce herhangi bir operada yapılmamıştır. Bu da bir ilk dir diyebiliriz” diye konuştu.

Son provasını alan Hekimoğlu Operası, bugün saat 20.00’de sanatseverle buluşacak.