KONYA (AA) - Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, Hazreti Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında, Mevlana'nın Allah'a, Kuran-ı Kerim'e ve Hz. Muhammed'e bağlılığına, yakınlığına vurgu yapmak amacıyla münacat ve na't yazma yarışması yapılacak. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  son zamanlar da Türkiye'de  ve dünyada Mevlana ile ilgili farklı yorumlamalar yapıldığını belirtti.

Mevlana'yı eserlerinde dile getirdiğinden ve sağlığında yaptığı faaliyetlerden başka bir şekilde göstermenin doğru olmadığını ifade eden Çıpan, "İnsanlar Mevlana'yı, kendi yapmak istedikleri bir işe ve kendi zihinlerinde oluşturdukları şablona göre değerlendirmek yerine, onun eserlerindeki ifade etmek istediği mahiyeti ve manayı idrak ederlerse daha doğru bir sonuca ulaşılmış olur" dedi.

Çıpan, bu amaçla Hazreti Mevlana'nın asıl kimliği, kişiliği ve mahiyetinin daha doğru anlaşılabilmesi için  Hz. Mevlana'nın Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri kapsamında ilk kez Altın Kalp Münacat ve Na't Yarışması düzenlediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Münacatın kelime anlamı, karşılıklı konuşmak, fısıldaşmak, yalvarmak ve yakarmak şeklinde karşımıza çıkar ama bir edebi tür olarak bakıldığında Cenab-ı Hakk'a niyaz da bulunmak maksadıyla yazılmış şiirlerdir. Na't da kelime anlamı itibarıyla vasfetmek, övmektir. Peygamber efendimizi övmek maksadıyla yazılan şiirlerin genel tür adıdır. Bu açıdan bakıldığı zaman çok eskiden Arap edebiyatında başlayan münacat ve na't yazma faaliyeti, günümüzde de devam ediyor. Eli kalem tutan herkesi yazmaya ve yarışmaya katılmaya davet ediyorum."

- Başvurular 30 Kasım'a kadar yapılabilecek

 Yarışmanın amacının Mevlana'nın Allah'a, Kuran-ı Kerim'e ve Hazreti Muhammed'e bağlılığına, yakınlığına vurgu yapmak olduğunu dile getiren Çıpan, yarışmaya başvuruların 30 Kasım'a kadar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne yapılabileceğini dile getirdi.

Yarışmayla ilgili bilgilerin http://konyakultur.gov.tr/Index.php adresinde yer aldığını aktaran Çıpan, yarışmaya gönderilecek şiirlerin daha önce yayımlanmamış olması gerektiğini hatırlattı. 

Çıpan, yarışmanın seçici kurulunda Prof. Dr. Mehmet Görmez, Prof. Dr. Mustafa İsen, Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Nurullah Genç, Prof. Dr. Emine Yeniterzi ve Yavuz Bülent Bakiler'in yer aldığını bildirdi.