19 Haziran Salı günü saat 21.00’de, Yunus Emre Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu, KMÜ Rektörü Prof.Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Karataş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kasım Aydoğdu, Memursen il Temsilcisi Yunus Özdemir, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferans başlamadan önce selamlama konuşması yapan Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, Yunus Emre’nin gelmiş geçmiş gönül erlerinin en önde gidenlerinden biri olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Sizler o mükemmel varlığın dinlendiği bir şehirde yaşama şansına kavuşmuş olan kutlu insanlarsınız. Onun gibi yüce bir değere herkes sahip olmak ister. Fakat gerçek şu ki Hazret burada dinlenmektedir ve onun ruhaniyeti siz farkında olunuz veya olmayınız sizi daima sarıp sarmalamaktadır,”dedi.



''Hz. Yunus Emre'yi anlamak'' konulu konferans veren, tasavvuf üzerine makaleleri yayınlanan usta yazar Ömer Tuğrul İnançer çarpıcı cümleler söyleyerek katılımcılara güzel bir gece yaşattı.

Kendisine bu konuda söyleşi fırsatı verdiği için İmaret dergisine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Yazar Ömer Tuğrul İnançer; Yunus Emre’yi güftesi, nutukları en çok bestelenmiş, musiki ile irtibatı olan bir zât olarak ele alacağını anlattı.
İnançer söyleşisinde: “Yunus Emre Karaman’da mıdır? Eskişehir’de midir? Yurt dışında mıdır? Bu çok önemli değil. Önemli olan onun hemşehrisi olarak benliğimizi şişirmek yerine ona lâyık davranışlarda ne kadar bulunuyoruz. O bizim davranış biçimlerimize, bizim irademizle ne kadar yön veriyor. Yunus bir adam değildir. Yunusluk bir meslektir. Bu açıdan bakmak lazım. Yunus’u sevmek demek bu demek” dedi.


İnançer, Yunusluğun bir meslek olduğunu, Türkçenin alışverişte güncel hayatta kullanıldığı gibi ya da dedikodu yapmak için değilde tefekkür için kullanılmasının önemini vurguladı.  Aşık Yunus, Bursalı Yunus, Derviş Yunus, Miskin Yunus, Yunus Emre kim? esas bunun üzerinde durulması gerektiğini söyleyen İnançer, Yunus Emre'nin Türkçe yi en iyi arı şekilde kullandığını ifade etti. Anadolunun eski adının güneşin doğdu yer olduğunu ancak  Anadolu'nun Velilerle dolu olduğunu söyledi.

Yunusu anlamak Muhammed'in ismi şerefine kurban olmaktır!

İnançer konuşmasının satır aralarında;'' Peygamberimizin bir tel sakalı için cami cami ziyaret ederken, zevcesinin ismini dair öğrenmeden O'ndan nasıl ibret alırız,'', ''Bildiğinizle amel edin, bilmediğinizi Allah öğretir, bildiğinizle amel etmediğimiz için de cahiliz,''dedi.

Program sonrası yoğun alkış alan İnançer, Karaman Valisi Süleyman Kahraman tarafından çiçek ve çeşitli hediyeler takdim edildi.