BERLİN (AA) - 66. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde (Berlinale) “Altın Ayı” ödülüne layık görülen “Fuocoammare” filminin yönetmeni Gianfranco Rosi, İtalya’nın Lampedusa adasındaki sığınmacıların durumunu anlattığı filmle insanların bu konuda bilinçlenmesini ümit ettiğini söyledi.

Rosi, ödül töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında, “Altın Ayı” ödülünün kendisi için ne anlama geldiğine ilişkin soruya, “Büyük bir sorumluluk” yanıtını verdi.

Filmi 1,5 yıl önce çekmeye başladığında Afrika’dan İtalya üzerinden Avrupa’ya giden sığınmacıların çok gündemde olduğunu anımsatan Rosi, Lampedusa adasının sığınmacılar için Avrupa’ya açılan kapı olduğunu söyledi.

Filminin siyasi anlamda bağımsız bir film olduğunu söyleyen Rosi, "Bu gerçekten güçlü bir film ve bununla insanların gerçekten bilinçlenmesini, duyarlı olmalarını ümit ediyorum" dedi.

-"Lampedusa'da da seyrettirilebilir"

“Fuocoamare” filmini Lampedusa’da yaşayanlara da izlettireceğini belirten Rosi, orada çok sayıda kişinin sığabileceği büyük bir salonun bulunmadığından filmin gösteriminin çok zor olduğunu ifade etti.

İtalyan yönetmen, filmi adadakilere izlettirmek için güzel havayı beklemek gerektiğini, yapımın ancak açık hava sinemasında gösterilebileceğini aktararak, mayıs ayında filmi Lampedusa’da seyrettirilebileceğini dile getirdi.

Filmin belgesel tarzında olduğunu anımsatan Rosi, “Belgesel filmde resimlerin gücünü kullanmak çok önemli” sözlerine yer verdi.

Rosi, insanların Lampedusa’ya gelmek için bindikleri gemilerde hayatlarını kaybettiklerine dikkati çekerek, bunun kabul edilebilecek bir durum olmadığını söyledi.

-"İşkenceden ve savaştan kaçıyorlar"

Filmde rol alan Pietro Bartolo da festivale katıldığı için mutlu olduğunu belirterek, “Burası benim dünyam değil. Ben oyuncu değil, doktorum. Sığınmacılarla ilgileniyorum. Lampedusa’ya gelen sığınmacılar, acı çekmekten, işkence görmekten ve savaştan kaçıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Berlinale’de “Smrt u Sarajevu” filmiyle Jüri Büyük Ödülü’nü alan yönetmen Danis Tanovic de festivalde ödül kazandığı için çok mutlu olduğunu belirtti.

Berlin’de 11 Şubat’ta başlayan 66. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde 18 film "Altın Ayı" ve "Gümüş Ayı" için yarışmıştı.


Muhabir: Erbil Başay