WASHINGTON (AA) - Fotomuhabiri Ara Güler’in hayatını ve fotoğraflarını konu alan "İstanbul’un Gözü" adlı belgesel film, dünyadaki ilk gösteriminin yapıldığı Washington DC Bağımsız Film Festivali'nde tüm kategorilerdeki yapımlar arasında "en iyinin iyisi" seçildi.

Festivalde belgesel kategorisinde yer alan "İstanbul'un Gözü" (The Eye of Istanbul) adlı film, uzun metraj, animasyon, kısa film gibi kategoriler de dahil, yarışan tüm filmler arasında "en iyinin iyisi" (best of best) ödülüne layık görüldü.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği ile Washington Türk-Amerikan Derneğinin (ATA-DC) sponsorluğunda Washington DC Bağımsız Film Festivali kapsamında pazar günü ilk kez gösterilen filmin yapımcısı Ümran Safter, düzenlenen ödül töreninden sonra AA muhabirine konuştu.

Safter, "Festivalde aslında çok iyi filmler yarışıyordu. En iyinin iyisi bizim için biraz sürpriz oldu. Çok sevindim" dedi.

Dünya çapında tanınan ve bugüne kadar 1 milyondan fazla fotoğraf çeken Ara Güler'in 60 yılı aşan kariyerine ışık tutan filmi başka festivallerde de göstermek istediklerini belirten Safter, kasım ayında filmi tamamladıktan sonra birçok festivale başvurduklarını ve ilk olarak Washington DC Bağımsız Film Festivali tarafından kabul edildiklerini söyledi.

Filmin dünya prömiyerini hep Washington ya da Los Angeles’ta yapmak istediğini belirten Safter, bu dileği gerçekleştiği için mutlu olduğunu ifade etti. Safter, filmin mayıs başında Los Angeles’ta düzenlenecek Güneydoğu Avrupa Film Festivali’nde, ayrıca 17-18 Mart'ta Selanik Belgesel Film Festivali’nde de gösterileceğini aktardı.

Safter, "Ara Güler’i bütün dünyaya tanıtmak istiyoruz. Hem kişiliğini hem fotoğraflarını hem de aslında İstanbul’u tanıtmayı amaçlıyoruz. Filmimiz sadece Ara Güler ile ilgili değil, esasen İstanbul ve Türkiye'nin tarihi ile de ilgili" dedi.

Bütün dinlerin ve ırkların nasıl barış içinde yaşadığını anlatan bir film yapmak istediklerini söyleyen Safter, "Ara Güler de bunun için çok güzel bir örnek" diye konuştu.

Safter, yakında Türkiye'de de filmin galasını yapmayı planladıklarını, ayrıca özel gösterimler düzenlemek istediklerini dile getirdi.

Washington DC Bağımsız Film Festivali'nin son günündeki ödül törenine filmin yapımcısı Ümran Safter'in yanı sıra proje danışmanı Nezih Tavlaş ile senaryo yazarı Ahsen Diner de katıldı.