Türkiye’nin en önemli fotoğraf sanatçılarından İzzet Keribar, 4. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali’nde askerlik için gittiği Güney Kore’deki hatırlarını ve çektiği en özel fotoğrafları sanatseverlerle paylaştı.

Türkiye’nin en önemli fotoğraf festivallerinden biri olan BursaFotoFest, dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarını ağırlıyor. Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle düzenlenen festival sürüyor. Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu’ndaki söyleşiye Türkiye’nin en önemli fotoğraf sanatçılarından İzzet Keribar katıldı. Fotoğrafın en sevdiği tarafının paylaşmak olduğunu anlatan İzzet Keribar, 60 senedir fotoğraf çektiğini, 1997 senesinden itibaren sadece fotoğrafla uğraşmaya başladığını söyledi. Fotoğrafları paylaştığını, fotoğraf üzerine dersler verdiğini ifade eden Keribar, milyona yakın fotoğraf arşivi bulunduğunu, isteyen ajanslara gönderdiklerini anlattı. Ekibiyle beraber her hafta farklı yerlere gittiklerini ve ağırlıklı olarak mimari fotoğraf çektiklerini söyleyen Keribar, “Ben her şeyi çekiyorum derseniz gülerler. Bizlerde mektepli olduğumuz için her şeyi çektik. Fotoğraflarımızı Türkiye’nin tanıtımı için yurtdışına gönderiyoruz. 2002 yılında tesadüf eseri olarak dijital fotoğraf makinesi kullanmaya başladık. Bugün çekilen her dijital fotoğrafın photoshoptan geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Artık fotoğraf çekmek kolaylaştı. Telefonlarla bile ışığını kendi ayarlamasıyla rahatça çekiliyor. Makine her şeyi hallediyor. Bugün rekabette arttı. Farkınızı ortaya koymanız gerekiyor. Bugün fotoğrafta kusursuz olması en başta aranan kriter değil. Fotoğrafın iyi olması için öncelikle etkili olmalı” dedi.

Fotoğrafa abisinin sayesinde çok erken yaşta başladığını aktaran Keribar, Kore Savaşı’nda 3 sene sonra Güney Kore gittiğini ve savaşın izlerini fotoğrafladığını ifade etti. Keribar, fotoğraflarının hikayelerini sunum eşliğinde anlattı.

Söyleşinin ardından Erkan Temur’un ‘Şantiye’, Gürkan Yaman’ın ‘SADE-CE’, Murat Yılmaz’ın 2700 Fahrenheit’, Nadire Günday ve Ayşegül Çetinkalp’in ‘Tut renklerin elinden’, Seçkin Yenici’nin ‘Beyaz altına’ ve Şevket Şahinbaş’ın ‘Reklam panosu’ adlı fotoğraf gösterileriyle devam etti.