Usta oyuncu Kadir İnanır, Uluslararası Zeugma Film Festivali’ne destek olmak amacıyla Gaziantep’e geldi.

Uluslararası Zeugma Film Festivali başladı. Festival kapsamında Şirehan Oteli’nde düzenlenen basın toplantısına; Kadir İnanır, Gaziantep’in kültür elçisi Ahmet Ümit ve İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan katıldı.

Uluslararası Zeugma Film Festivali’ne ilişkin değerlendirmede bulunan ünlü aktör Kadir İnanır, sanatın ve kültürün desteklenmesi vurgusu yaptı. İnanır, Gaziantep’in kültür-sanat şehri olmasını arzu ettiğini ifade etti. İnanır, “Bu şehirde garip bir doku var. Yani insana yabancılık hissettirmeyen bir doku var. Bu acaba çok göç alışından da kaynaklanmış olabilir mi diye düşünüyorum zaman zaman” dedi.

“GAZİANTEP, ÜLKEMİZİN GERÇEK BİR YILDIZ ŞEHRİ”

Gaziantep’in her açıdan önemli bir şehir olduğuna değinen Kadir İnanır, şunları söyledi:

“Tabii ki şehrin tarihi ve kültürel yapısını hemen hemen Türkiye’de bilmeyen kimse yok. Bu ülkenin güçlü olması için canla başla çalışan insanların çoğunlukta olduğu, ekonominin temel taşlarını oluşturduğu Gaziantep, ülkemizin gerçek bir yıldız şehri, Türk ekonomisinin belkemiği. Çok güzel ve modern şehirde yaşıyorsunuz.”

Gaziantep’in ‘festival şehri’ olması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekliliği üzerinde duran Kadir İnanır, “Ben gazetecilik yapsaydım, bütün bu güzel oluşumların yanında şu soruyu sorardım. Kardeşim, neden bu şehir Türkiye’nin kültür merkezi değil. Neden Antalya’da, Adana’da film festivalleri var, Gaziantep’te yok. Nesi eksik Gaziantep’in” ifadelerini kullandı.

“BİR ŞEHİRDE KÜLTÜR VE SANAT YOKSA O ŞEHİR MARKA ŞEHİR OLAMAZ”

Basın toplantısında söz alan Ahmet Ümit ise kültür ve sanatın önemine işaret etti. Festivallerin önemine dikkat çeken Ümit, şöyle konuştu:

“Bizim amacımız festivaller aracılığıyla hiç değilse Gaziantep’imizde sanatı ve kültürü etkin kılmak. Eksik olan şey bu. Eğer bir şehirde kültür ve sanat yoksa o şehir marka şehir olamaz, o şehir dünya kültür başkenti olamaz. Bütün fırsatlar var, potansiyellerimiz var. Yapacağımız şey çok basit ve bunu yapmamızı engelleyecek hiçbir şey yok. Festivallerimizi arttıralım. Edebiyata, sinemaya, tiyatroya, kültüre destek verelim. Gaziantep’teki okuma oranlarını biliyorsunuz. Gaziantep’te doğru dürüst kitapçımız yok. Büyük kitapçılarımız yok. Çok acı bunlar. Bu festivallerle bunları aşmayı hedefliyoruz.”

“FESTİVALLER NE KADAR FAZLA YAPILIRSA ŞEHRİMİZ O KADAR ÇOK TANINIR”

Uluslararası Zeugma Film Festivali’nin sponsorlarından İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan da, şehrin tanıtılmasının yolunun festivallerden geçtiğini belirterek, şu açıklamada bulundu:

“Bu tür festivaller ne kadar fazla yapılırsa şehrimiz o kadar çok tanınır. Biz burada Gaziantepli olarak bütün şehri tanıyoruz, bütün dünyanın da tanıdığını zannediyoruz. Halbuki öyle bir şey yok. Yalnızca biz tanıyoruz. Festivallerin; yalnızca film festivali, Şire festivali değil, çok daha bir sürü yapılacak festivaller var bu kentte. Allah öyle bir kent vermiş ki bize. Turizm var, sanayi var, tarih var. Ne arasan var. Hepsi ayrı ayrı bir cevher, ayrı ayrı elmas bir şehir. Hep beraber bunu işlememiz lazım. Hepimize iş var.”

Akşam yapılacak Uluslararası Zeugma Film Festivali’nin gala töreninde Türk sinemasının usta oyuncusu Kadir İnanır’a ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ verilecek.