Kültür Bakanlığı restorasyon projeleri kapsamında programa alınan Karaman Kalesi ve Derbe Höyüğü için Karaman tarihinde önemli adımlar atılıyor.
Bu hafta bu iki çalışmaya ev sahipliği yapacak Karaman'da ilk olarak tarihi Karaman Kalesinde kazı çalışmaları için start verildi.
Kale'de öğleden sonra başlatılan bilimsel kazı çalışmaları açılış programına,  Vali Murat Koca, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, KTSO Başkan Yardımcısı Rıza Duru, İşadamı İhsan Duru, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, daire müdürleri, arkeologlar ve çalışma ekibi katıldı.
Törende açılış konuşmasını yapan Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta;
““2013 Mali Yılı içerisinde İlimiz Merkez İlçesi, Hisar Mahallesi’nde bulunan Kentsel Arkeolojik Sit Alanında yer alan Karaman Kalesi’nin Temizlik ve Bilimsel Kazı Çalışmaları ile İlimiz Merkeze bağlı Ekinözü Köyü’nde yer alan Derbe Höyüğü’nde Arkeolojik Kazı ve Sondaj Çalışmaları yapılması Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce uygun görülmüştür. Bugün burada tarihi Karaman Kalesinde bilimsel kazı çalışmalarını başlatıyoruz. Projenin hazırlanması ve kabulünde emeği geçen herkese teşekkür ederim.”dedi.
Vali Murat Koca ise konuşmasında;
“Eski eserler bize geçmiş yıllarda insanların düşünüş, inanç, yaşayış ve yetenekleri hakkında bilgi verirler. Geçmişi öğrenerek bugünü anlamamıza yardımcı olurlar. Ülkemiz toprakları bağrında binlerce bağrında binlerce yıldan beri yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış zengin bir coğrafya üzerindedir. Bu zenginlikleri koruyarak bakımını yaparak gelecek nesillere sağlam bir şekilde teslim etmek ise bizim ulvi görevlerimizden bir tanesidir. 
Karaman bu hafta iki önemli çalışmaya ev sahipliği yapacaktır. Bu restorasyonlar için Kültür ve Turizm Bakanlığımız 2 milyon TL ödenek göndermiştir. Çalışmaların Karaman ve ülkemiz tarihi açısından hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim.”dedi.
Yapılan konuşmaların ve Müze Müdürlüğünce verilen teknik bilgilerin ardından temsili olarak Vali Murat Koca ve katılımcılar tarafından ilk kazma Kale’de vurularak kazıya başlandı. Vali Koca daha sonra arkeologlar tarafından kazı çalışması kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Kazı töreni programı verilen ikramın ardından sona erdi.